Decentralizacija je važniji fenomen od blokčeina, izjavio je viši rukovodilac južnokorejskog tehnološkog giganta Samsunga u intervjuu za kompjuterski časopis JAX 10. januara.

Govoreći o budućnosti blokčeina, Rikardo J. Mendez, tehnički direktor za inovativne tehnologijije kompanije Samsung NEXT, predviđa konsolidaciju okruženja u narednoj godini, ali je naglasio važnost preoblikovanja centralizovanih struktura.

Na pitanje da li je decentralizacija važnija od blokčeina, Mendez je odgovorio:

"Bez ikakve sumnje, blokčein je samo još jedan alat koji može da pomogne u decentralizovanim kontekstima, ali alat je uvek manje važan od cilja.”

Perspektiva postavlja Samsung u nešto manju grupu tehnoloških preduzeća koja zagovaraju više ideoloških aspekata blokčein fenomena.

Kako je Cointelegraph izveštavao, većina velikih igrača i dalje gleda na blokčein kao metod racionalizacije operacija kao što su lanci snabdevanja, troškovi i papirologija, ali retko spominju prednosti decentralizovanog sistema sličnog onom u bitkoin (BTC) mreži.

Međutim, na temu kriptovaluta, Mendez je pokazao želju da istakne način na koji se izvršavaju transakcije.

"Potrebno je samo pogledati većinu kriptovaluta, koje su potpuno decentralizovane, ali i 100% javne - njihovu pseudoanonimnost je dovoljno samo jednom prekinuti", nastavio je.

“Pristup ravnopravnih učesnika na mreži zahteva od vas da emitujete svoje aktivnosti ravnopravnim učesnicima (peer), tako da im je potreban dodatni nivo privatnosti (kao što je VPN ili miks mreža). Zbog toga, kao industrija, moramo bolje da objasnimo korisnicima kompromise različitih pristupa.”

Sam Samsung zadržava interesovanje za eksperimentisanje zasnovano na blokčeinu i kriptovalutama, prošlog meseca su podneli zahtev za patent za kripto novčanik u UK.

 

Pripremio: Nikola Mosurović