Samsung proizvodi ASIC čipove za novu Halong bitkoin mašinu za rudarenje

Distributer za rudarenje kriptovaluta MyRig je nedavno otkrio da elektronski gigant Samsung isporučuje ASIC čipove za bitkoin (BTC) mašine za rudarenje koje je proizveo Halong Mining, prema tvitu MyRig-a od 10. aprila.

U utorak, MyRig je objavio sliku predstavnika kompanije koji drži ploču poluprovodničkog materijala koji se koristi u proizvodnji integrisanih kola. Firma je rekla da je ovaj deo opreme "ono što napaja Halong Mining DragonMint T1" i da ga proizvodi Samsung.

Samsung je prvi put otkrio da je u januaru 2018. godine u Kini počeo izradu ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) čipova za "masovnu proizvodnju". ASIC čip je  deo rudarskog hardvera koji je dizajniran za rudarenje kriptovaluta zasnovanih na specifičnom heš algoritmu.

Osnovana u decembru 2016. godine, Halong Mining tvrdi da je njena DragonMint T1 mašina "najefikasnija bitkoin mašina za rudarenje koji radi na 16TH sa AsicBoost tehnologijom za veću energetsku efikasnost." U vreme pisanja, DragonMint T1 mašina nije dostupna za kupovinu na Halong-ovoj onlajn prodavnici.

Tviter korisnik CobraBitcoin osudio je Halong-ove mašine, tvrdeći da će se jednog dana ispostaviti da je aktivnost kompanije "jedan od najvećih skandala i prevara vazanih za bitkoin", takvih razmera da će nastati novi glagol "halong" u kripto zajednici.

CobraBitcoin je takođe kritikovao način na koji je oprema puštena i isporučena, tvrdeći da kompanija prodaje "nepostojeće mašine za rudarenje".

Halong Mining is a scam. They sold re-badged Innosilicon BTC miners obtained through dubious means, and sold fake non-existent miners for other algorithms (customers *still* waiting for these to ship). They are huge scammers.

— Cøbra (@CobraBitcoin) April 6, 2018

Neki nezadovoljni klijenti diskutovali su na Reddit-u, žaleći se na zahteve o porudžbini od minimum 5 mašina odjednom, pored neadekvatne podrške za kupce i dugog vremena isporuke.

Međutim, neki kupci su zadovoljni proizvodom. Jedan Tviter korisnik je nedavno izrazio zadovoljstvo Halong-ovim DragonMint B29.

Ranije ovog meseca, Bitmain je izbacio Ethash ASIC mašine za rudarenje, tvrdeći da je to "najmoćnija i najefikasnija EtHash ASIC mašina". Neki u itirijum (ETH) zajednici su predložili hard fork ETH protokola za poništenje ASIC-a.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić