Distributer za rudarenje kriptovaluta MyRig je nedavno otkrio da elektronski gigant Samsung isporučuje ASIC čipove za bitkoin (BTC) mašine za rudarenje koje je proizveo Halong Mining, prema tvitu MyRig-a od 10. aprila.

U utorak, MyRig je objavio sliku predstavnika kompanije koji drži ploču poluprovodničkog materijala koji se koristi u proizvodnji integrisanih kola. Firma je rekla da je ovaj deo opreme "ono što napaja Halong Mining DragonMint T1" i da ga proizvodi Samsung.

Samsung je prvi put otkrio da je u januaru 2018. godine u Kini počeo izradu ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) čipova za "masovnu proizvodnju". ASIC čip je  deo rudarskog hardvera koji je dizajniran za rudarenje kriptovaluta zasnovanih na specifičnom heš algoritmu.

Osnovana u decembru 2016. godine, Halong Mining tvrdi da je njena DragonMint T1 mašina "najefikasnija bitkoin mašina za rudarenje koji radi na 16TH sa AsicBoost tehnologijom za veću energetsku efikasnost." U vreme pisanja, DragonMint T1 mašina nije dostupna za kupovinu na Halong-ovoj onlajn prodavnici.

Tviter korisnik CobraBitcoin osudio je Halong-ove mašine, tvrdeći da će se jednog dana ispostaviti da je aktivnost kompanije "jedan od najvećih skandala i prevara vazanih za bitkoin", takvih razmera da će nastati novi glagol "halong" u kripto zajednici.

CobraBitcoin je takođe kritikovao način na koji je oprema puštena i isporučena, tvrdeći da kompanija prodaje "nepostojeće mašine za rudarenje".

Halong Mining is a scam. They sold re-badged Innosilicon BTC miners obtained through dubious means, and sold fake non-existent miners for other algorithms (customers *still* waiting for these to ship). They are huge scammers.

— Cøbra (@CobraBitcoin) April 6, 2018

Neki nezadovoljni klijenti diskutovali su na Reddit-u, žaleći se na zahteve o porudžbini od minimum 5 mašina odjednom, pored neadekvatne podrške za kupce i dugog vremena isporuke.

Međutim, neki kupci su zadovoljni proizvodom. Jedan Tviter korisnik je nedavno izrazio zadovoljstvo Halong-ovim DragonMint B29.

Ranije ovog meseca, Bitmain je izbacio Ethash ASIC mašine za rudarenje, tvrdeći da je to "najmoćnija i najefikasnija EtHash ASIC mašina". Neki u itirijum (ETH) zajednici su predložili hard fork ETH protokola za poništenje ASIC-a.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić