Južnokorejski elektronski gigant Samsung pokreće sopstvenu blokčein platformu  “Nexfinance” za poslove vezane za finansije, saopštila je kompanija u saopštenju za medije 4. juna.

Samsung SDS, IT podružnica korporacije Samsung, potvrdio je da će platforma poslužiti kompanijama za digitalne finansije koje žele da transformišu svoje strukture koristeći najsavremeniju tehnologiju.

Io Hong-jun, potpredsednik za finansijske poslove kompanije Samsung SDS, rekao je:

"Samsung SDS planira da pokrene svoj posao digitalnog finansiranja kroz “Nexfinance” digitalnu finansijsku platformu koja kombinuje do sada dokazane tehnologije i nove tehnologije. To će biti saputnik za rešavanje problema organizacije."

Pored blokčeina, “Nexfinance” će uključiti i aspekte "veštačke inteligencije", "velike analize podataka" i "naprednih IT tehnologija, kao što je automatizacija inteligentnih procesa (Intelligent Process Automation)", navodi se u saopštenju.

Ovaj potez označava još jedan poduhvat u razvoju uređaja za bločein Samsung SDS-a, koji je u aprilu otkrio da planira i da razmrda sopstvene operacije lanca snabdevanja koristeći tehnologiju.

Preko svojih operacija, Samsung ostaje posvećen povećanju svoje prisutnosti u područjima vezanim za kriptovalute. Takođe u aprilu, kompanija je potvrdila da je proizvodila ASIC hardverske čipove koje je koristio kineski novajlija Halong Mining u svom pokušaju da obezbedi deo tržišta rudarenja bitkoina.

 

Pripremila: Majda Petrović