Velika španska banka Santander prestaje da omogućava klijentima iz UK da deponuju svoja fiat sredstva na vodećoj berzi kriptovaluta Coinbase.

Neprovereni izvor je objavio na Reddit-u 14. avgusta da ga je Santander obavestio o najnovijem razvoju događaja putem telefona. 

Izvor tvrdi da su, obavešteni telefonom, podneli žalbu u odeljenju za žalbe banke, koji je potom, kako se izveštava, potvrdio da bi klijent trebalo da se preseli u alternativnu banku ako želi da izvrši uplatu.

Odeljenje za žalbe je otkrilo da je ograničenje verovatno posledica pokušaja banke da se izbori sa očiglednim povećanjem nadzora u vezi sa Coinbase-om.

Post je ima preko sto komentara u vreme pisanja vesti, a najmanje u tri komentara je rečeno da oni nisu imali problema sa ograničenjima kada su koristili Santander sa svojim Coinbase nalogom. Jedan od njih se predstavio kao rezident SAD, dok druga dva nisu navodili odakle su.

Još jedan komentator je napomenuo da je Santander navodno blokirao povlačenja sa Bitstamp-a u Portugaliji i Španiji. 

U detaljnijem komentaru se napominje da bi mere mogle da budu privremene dok Coinbase ne poboljša svoje sprečavanje prevare, primećujući da je Santander nagovestio da se “ovo odnosi na Coinbase, a ne na kriptovalute generalno”.

Barclays navodno prekida veze sa Coinbase-om

Očigledne akcije Santander-a u Ujedinjenom Kraljevstvu prate nove izveštaje da je britanski bankarski div Barclays prekinuo svoje veze sa Coinbase-om; banka je pre svega pružala korisnicima Coinbase-a pristup šemi bržih plaćanja UK i neometanoj razmeni funte od marta prošle godine.

Vesti o raskinutim vezama ostaju zvanično nepotvrđene, kao i tvrdnja da će Coinbase nastaviti pristup bankarstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu putem Clearbanke - manjepoznate od Barclays-a.