Bankarska grupa Santander ostvariće partnerstvo sa Ripple-om u cilju pokretanja međunarodne aplikacije za transfer novca pomoću riplovog blokčeina xCurrent i RippleNet platformi, prenosi Business Insider 24. marta.

Govoreći o predstojećem izdanju aplikacije na međunarodnoj finteh konferenciji u Londonu, Nejtan Bostok, direktor Santandera za Veliku Britaniju je naveo:

"Ovog proleća, osim ako nas neko ne pretekne u našoj nameri, bićemo prva velika banka za stanovništvo koja će omogućiti prekogranična plaćanja pomoću blokčein tehnologije."

Krajem januara ove godine, Ana Botin, jedna od direktorki Santandera, je pomenula da je pokretanje aplikacije urađeno u prezentaciji dohodaka komplanije za 2017. godinu, naglašavajući da će biti otvorena za Španiju, Brazil, Veliku Britaniju i Poljsku.

Innovation

Sudeći prema Business Insider-u, Santander je investirao u Ripple 2015. i 2016. godine. Dve kompanije su testirale aplikaciju za međunarodno plaćanje u 2016. godini. Test je pokazao da je tehnologija ripla zaključila transfer za manje od jednog dana. Aplikacija za plaćanje će takođe moći da pokaže procenu troškova transfera novca.

Ripl je do sada u toku ove godine ostvario saradnju sa MoneyGram-om kako bi ubrzao poravnanja u tradicionalnim valutama, potom saradnja sa konzorcijumom 61 japanske banke za stvaranje instant domaće platne aplikacije u zemlji i sa južnokorejskom bankom za "komercijalne" međunarodne doznake, između ostalih.

 

Pripremio: Bojan Zečević