Dve različite knjige objavljene pod imenom Satoši Nakamoto nedavno su se pojavile na Amazonu.

Prema navodima Amazona, obe knjige - ‘Wave and Ripple Design Book’ i ‘The Official Bitcoin Coloring Book’ - biće objavljene 28. juna. Profil autora jasno pokazuje da on zaista tvrdi da je isti onaj Satoši Nakamoto koji je stvorio bitkoin (BTC):

"Satoši Nakamoto je poznati tvorac bitkoina."

Na profilu autora se takođe navodi da “sva zarada od knjiga ide za podršku STEM-u i edukativnim programima za životnu sredinu koji služe neprivilegovanoj omladini”. Opisi samih knjiga naizgled sadrže šale iz kripto sfere i mit o Satoši Nakamotu.

Knjiga ‘Wave and Ripple Design Book’, na primer, izgleda da nagoveštava i japanske korene pseudonima kreatora bitkoina, kao i Ripla (XRP):

“Predivan izbor crteža talasa (ripple) koje je izabrao Satoši Nakamoto. [...] Juzan crteži su često korišćeni od strane japanskih majstora početkom 1900-ih kako bi ukrašavali svoje proizvode talasastim šarama.”

Druga knjiga, The Official Bitcoin Coloring Book, sadrži manje suptilne šale, kao što je tvrdnja da je "štampana na brilijantnom belom papiru" (whitepaper - pismo o namerama). Stranica proizvoda takođe prikazuje preglede kreatora Etoruoma Vitalikea Buteringa, direktora JP Morgejna, Dajmonda Džejmsa, i milijardera Bafeta Vordena, koji predstavlju pogrešno napisana imena poznatih ličnosti i organizacija iz kripto sfere.

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, mnogi su tvrdili da su misteriozni Satoši tokom poslednjih 10 godina, ali njihove tvrdnje su uvek nailazile na skepticizam i nisu imali potrebne dokaze.

Krajem maja, kineski državljanin koji je boravio u Kaliforniji tražio je autorska prava na bitkoin pismo o namerama, tvrdeći da je Satoši Nakamoto. Kreg Rajt je takođe pre toga podneo identičan zahtev za autorska prava, uprkos napadima od strane javnosti.