Danska banka Saxo je predvidela u novom izveštaju o neverovatnim prognozama za 2020. godinu da će Azija lansirati sopstvenu digitalnu imovinu zasnovanu na blokčeinu.

Najnovije izdanje Saxo banke „Neverovatne prognoze“ takođe predviđa da će predsednik Donald Tramp verovatno izgubiti izbore 2020. godine, dok će Mađarska napustiti Evropsku uniju. Izveštaj je objavljen 3. decembra, prema tvitu banke.

Saxo banka tvrdi da će Azija lansirati novu rezervnu imovinu kako bi se „suočila sa produbljivanjem trgovinskog rivaliteta i ranjivosti iz rastućih američkih pretnji za osnaživanje američkog dolara i njegove kontrole nad globalnim finansijama“.

Kineski renminbi biće "jako istaknut"

Tačnije, banka predviđa da će novu imovinu, nazvanu Azijsko pravo vučenja, ili ADR, izdati Azijska investicijska banka za infrastrukturu. Nova digitalna imovina će se “pokretati blokčein tehnologijom” i zasnivaće se na rezervama regionalnih centralnih banki, dok će njena podrška biti korpa globalnih valuta i zlata.

Dok se predviđa da su kineski renminbi „izuzetno istaknuti“ u ADR-ovoj kombinaciji valuta, američki dolar je ponderisan ispod 20%, prema predviđanjima Saxo banke. Ukupna podrška za novčić koštaće 2 dolara, što ADR čini "najvećom valutnom jedinicom na svijetu", navodi banka.

Prema prognozi, ovaj potez je "jasno" usmeren na smanjenje uticaja američkog dolara na regionalnu trgovinu i lokalnu ekonomiju. Blokčein tehnologija će biti implementirana kako bi se osigurala stabilnost ponude novca i praćenje transakcija u ADR-u, navela je Saxo banka.

Saxo banka je poznata po svojim kripto predviđanjima

Predviđanje u vezi sa azijskom digitalnom valutom Saxo banke za 2020. godinu nije prva prognoza banke povezana sa blokčein tehnologijom. U stvari, banka je do danas napravila višestruka predviđanja o kriptovaluti bitkoin (BTC) i drugim kripto-tržištima.

Sredinom aprila 2018. godine, Saxo banka je predviđala da će kriptovalute beležiti značajan rast u drugom kvartalu 2018. Međutim, nakon kratkog trenda rasta u aprilu, kripto tržišta su zabeležila veliki pad tokom drugog tromesečja.

Tokom 2016. godine, kada se bitkoin trgovao između 450 i 950 dolara, Saxo banka je predviđala da će bitkoin dostići 2.100 dolara u 2017. Na kraju je bitkoin dostigao svoj rekord od 20.000 dolara na kraju te godine.