Sberbank CIB, deo za korporativno i investiciono poslovno bankarstvo najveće ruske banke - Sberbank, sproveo je prvu transakciju komercijalne obveznice na bazi blokčeina u  Rusiji, saznajemo prema saopštenju Sberbank-e, 16. maja. Transakcija je sprovedena u saradnji sa MTS-om, vodećim ruskim operaterom za telekomunikacije, Nacionalnim depozitar za poravnanje (NSD).

Sberbank CIB je organizovao emisiju korporativnih obveznica MTS-a u vrednosti od 750 milijardi rubalja (12 miliona dolara) sa rokom dospeća od 6 meseci, koristeći se pametnim ugovorima. Transakcija je sprovedena na blokčein platformi Hyperledger Fabric 1.1, omogućenoj od strane NSD-a.

Komercijalne obveznice su neobezbeđene hartije od vrednosti sa fiksnim primanjima, koje izdaje kompanija, i plasirane na vanberzansko tržište (OTC) putem privatne pretplate. Kako bi se izvršila transakcija, kompletan model za nagodbu isporuke i plaćanja je, navodno, implementiran uz pomoć blokčein tehnologije, što je transfer obveznica i novca učinilo simultanim.

Sve tri strane su dobile pristup blokčein platformi za obavljanje transakcije, čime je osigurana transparentnost i poverenje u radu sa računima i ispunile zahteve propisane ruskim zakonom. Svaki učesnik dogovora je mogao da razmenjuje dokumenta onlajn i prati njihov status u realnom vremenu. Igor Bulancev, viši potpredsednik Sberbank-a i  šef Sberbank CIB-a, rekao je:

“Ova emisija MTS obveznica ne samo da nam je omogućila da potvrdimo pouzdanost, efikasnost i bezbednost blokčein platforme i sprovedemo složeno struktuirane transakcije, koje uključuju hartije od vrednosti, već nam je i demonstrirala potencijal koji ova tehnologija ima za razvoj ruske digitalne ekonomije.”

Edi Astanin, predsedavajući Izvršnog odbora NSD-a, primetio je:

“NSD je bila jedna od prvih organizacija u Rusiji koja je usvojila blokčein. Počeli smo sa radom na prototipu platforme za obavljanje transakcija obveznica u prvom kvartalu 2017. godine. Dogovor sa Sberbank-om i MTS-om je bio prvi te vrste i pokazao da je blokčein tehnologija za masovno korišćenje, koja omogućava pouzdanost i brzinu  pri radu sa hartijama od vrednosti.”

Dalje je dodao da je krajnji cilj agencije razvoj infrastrukture za beleženje digitalnih podataka u partnerstvu sa tržišnim liderima.

U decembru, Rusija je završila svoju prvu implementaciju blokčeina na niovu vlade. Sberbank je najavila partnerstvo sa ruskom Federalnom antimonopolskom službom, uz čiju pomoć će sprovesti implementaciju prenošenja i skladištenja dokumenata, koristeći blokčein tehnologiju.

Istog dana (16.maj), Odbor za zakonodavni rad ruske državne Dume podržalo je predlog zakona “o digitalnoj finansijskoj imovini”, koji je prvi put pripremljen u martu ove godine. Prema račima Pavela Krašeninikov, šef Odbora za zakonodavni rad, zakon ima za cilj da “minimalizuje postojeće rizike korišćenja digitalnih predmeta za prenos imovine u neregulisano digitalno okruženje za legalizaciju kriminalnih prihoda, stečajnih prevara ili sponzorisanja terorističkim grupa”.

 

Pripremila: Kristina Ristin