Osnivač i generalni direktor Telegram-a Pavel Durov sa svojom TON Inicijalnom ponudom novčića (ICO) tvitovao je u subotu, 28. aprila, govoreći svojim sledbenicima da aplikacija za razmenu poruka doživljava prekid rada usled pregrevanja servera. Durovov tvit privukao je pažnju lažnih poklonika kriptovaluta koji su tvrdili da, kao generalni direktor kompanije Telegram, nude korisnicima kriptovalute kao "zahvalnost za [njihovu] podršku".

Prema izveštaju Cointelegraph-ovog partnera BlockShow-a u nedjelju, 29. aprila, Durov izjavljuje da ne poklanjaju kriptovalute, a korisnicima se savjetuje da ne komuniciraju na bilo koji način sa prevarantima.

Durov

Prevaranti su uspeli da preotmu verifikovan tviter nalog neobičnog švedskog muzičkog benda Club 8 i promene ime i avatar kako bi izgledalo skoro identično kao Durovov oficijalni nalog. Ovo je urađeno u očiglednom pokušaju da se iskoristi prepoznatljiv znak kako bi korisnici kriptovaluta poverovali da dobijaju legitiman poklon.

Najava lažnog deljenja od 5.000 itirijuma (ETH) i 1.000 bitkoina (BTC) sadrži linkove ka dva veb sajta sa adresama BTC i ETH novčanika prevaranata, za koje se preporučuje da korisnici ne posećuju, prema bezbednosnom upozorenju od strane Metamask phishing detektor-a.

Attention

Prema izveštaju Blockshow-a, prevaranti su uspeli da prime oko 1 BTC-a od žrtava koje nisu znale da je to prevara, za samo 27 minuta.

U prošlosti, prevaranti su na sličan način postavili na tviter nalogu Pavla Durova, kako bi prevarili korisnike da predaju svoje kriptovalute. 29. marta, neki prevaranti su navodno uspeli da ukradu 60.000 dolara u ETH-u iskoristivši nestanak struje na Telegram serverima.

Međutim, današnji slučaj je jedinstven zbog činjenice da su prevaranti uspeli da preotmu verifikovani tviter nalog i promene ga na način da predstavlja Durova, zadržavajući verifikaciju i na taj način privuku što veći broj mogućih žrtava..

Ranije ove godine Cointelegraph je izveštavao o višestrukim "Čarli Li" nametljivim tviter nalozimaa koji obećavaju lažne poklone lajtkoina (LTC), nakon odluke Lia da proda sve svoje LTC fondove u decembru 2017. godine. U februaru su mediji izvestili o još jednom slučaju na tviteru kada su prevaranti objavili lažni poklon od 5.000 ETH predstavljajući se  kao Elon Musk.


 

Pripremio: Nikola Mosurović