U četvrtak, 22. februara 2018. godine, Naučno-tehnološki park Beograd, organizovao je prvo panel druženje sa temom „Potencijali kripto industrije“.

Naučno-tehnološki park Beograd pokreće niz događaja pod nazivom NTP inovation talks, sa ciljem podsticanja diskusije, razmene znanja i ideja na različite teme i druženja između članica NTP Beograd, kao i između zainteresovanih članova startap zajednice Beograda.

Posebnu pažnju, panelisti su posvetili prednostima i rizicima koje nosi ovaj sektor; dostignućima i trendovima; pravnom okviru, regulativi i komparativnoj analizi pravnih rešenja u svetu, EU i kod nas.

Panelisti su bili Aleksandar Matanović -osnivač servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta ECD.rs, Žarko Ptiček- IT pravnik i Dragan Cenić -osnivač Cloud’n’Car startapa i kripto entuzijasta.

Detaljnije se govorilo o rizicima koje nosi ovaj sektor; dostignućima i trendovima; pravnom okviru, regulativi i komparativnoj analizi pravnih rešenja u svetu, EU i kod nas; preprekama, ograničenjima i zloupotrebama; potencijalima i prostoru za startape u ovom sektoru.

Aleksandar je pričao o finansijskim aspektima potencijala kriptovaluta, uzajamnoj povezanosti kriptovaluta i blokčeina, kako je sve počelo i ko može i na koji način iskoristiti prednosti koje nosi ovaj sektor.

Žarko je imao poprilčno izazovna pitanja publike koja je želela da sazna mnogo više o pravnom aspektu na kripto svet, nego što se trenutno može saznati iz medija ili saopštenja institucija.

Dragan je ispričao kako i kada se on prvi put susreo sa kriptovalutama i zašto. Dotakao se i dela kako on vidi da kriptovalute i blokčein mogu doprineti finansiranju startap ideja i na koji način to funkcioniše.  


 

Ilustracija: Darja Lovrenski