Američka Komisija za hartije od vrednosti i razmenu (SEC) optužila je dvojicu suosnivača navodnog starapa za pružanje finansijskih usluga  za sprovođenje lažnog ICO projekta, obajvljeno je u SEC-ovom saopštenju za medije 2. aprila.

SEC kaže da su suosnivači Centra Tech kompanije, Sorab Šarma i Robert Farkas, uhapšeni i optužen,i nakon što su podigli 32 miliona dolara preko neregistrovanih investicija u CTR tokene. Farkas je napravio planove da napusti zemlju, ali je zadržan pre ukrcavanja na let.

Prema SEC-u, Šarma i Farkas tvrdili su da će kompanija ponuditi niz finansijskih proizvoda, uključujući debitne kartice, koje su podržale Viza i MasterCard, a uz pomoć kojih korisnici mogu trenutno pretvoriti kriptovalute u američke dolare i ostala zakonska sredstva. SEC kaže da ne postoji takav sporazum ili odnos između Centra Tech-a i Vize ili MasterCard-a.

Američki nadzorni organ za finansije dalje tvrdi da su Šarma i Farkas promovisali svoj lažni ICO projekat stvaranjem izmišljenog rukovodstva sa impresivnim rezimeima i biografijama, objavljivanjem “lažnih i zavaravajućih” tržišnih materijala, kao i plaćanjem poznatih ličnosti za promociju projekta. Američki bokser, Flojd Mejveder, podržao je ICO projekat na instagramu, u objavi, koja je, kasnije, uklonjena. Stefani Avakian, kodirektorka SEC-ovog Odeljenja za izvršenje, rekla je o optužbama:

“Mi tvrdimo da je Centra prodala investitorima obećanje nove digitalne tehnologije, koristeći sofisticiranu marketinšku kampanju kako bi isplela mrežu laži oko njihovog navodnog partnerstva sa legitimnim preduzećima. Kao što smo izjavili u žalbi, ova i druge tvrdnje su jednostavno lažne.”

Šarma i Farkas su zvanično optuženi za kršenje odredbi o zaštiti od prevare i o registraciji, federalnih zakona za hartije od vrednosti. SEC traži trajne zabrane i povraćaj dobitaka, plus kamate i kazne. SEC takođe namerava da zabrani Šarmu i Farkasu da budu službenici ili direktori javnih preduzeća i da učestvuju u bilo kakvim ponudama hartija od vrednosti, digitalnih ili drugih.

U novembru prošle godine, Cointelegraph je izveštavao da je SEC upozorio investitore da ICO projekti, koji su podržani od strane poznatih ličnosti, mogu biti nelegalni. Komisija je tvrdila da javne ličnosti, koje promovišu prodaju tokena, mogu prekršiti zakonske odredbe o zaštiti od vrbovanja, ukoliko ne obelodane naknadu koju su za to dobili.


 

Pripremila: Kristina Ristin