Predsedavajući Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) Sjedinjenih Američkih Država Džej Klejton je još uvek zabrinut za zaštitu investitora kada je reč o Komisiji koja odobrava bitkoin fond berzanskog indeksa ETF. Predsedavajući SEC-a govorio je o kriptu u intervjuu za FOX Business 14. marta.

U intervjuu, Klejton je tvrdio da je neutralan prema digitalnim valutama, rekavši da on nije portparol onih koji su protiv. Predsedavajući SEC-a je objasnio da je zabrinut zbog potencijalnih manipulacija vezanih za kripto i želi da garantuje zaštitu investitora:

"Ono što me zabrinjava u ovom trenutku je da li se može razumno pokazati da se u osnovi trgovanja uopšte ne manipuliše, a to se događa na pouzdanim mestima s dobrim pravilima i da je kastodi nešto pored čega se možemo osećati opušteno."

Dok je Klejton odbio da komentariše bilo koji specifični bitkoin ETF zahtev, on je ipak primetio da postoji “slučaj da bi bitkoin ETF mogao da zadovolji naša pravila”.

"Mislim da ova tehnologija već  prilično obećava, ali ona pokazuje značajna obećanja na mestima gde već postoji razrađeni sistem za prikupljanje novca .“

Nedavno je SEC objavio da će uskoro početi odbrojavanje kako bi odobrio ili odbio VanEck / SolidX bitkoin ETF. Nakon povlačenja prijave ETF-a zbog stopiranja rada američke vlade krajem januara, Chicago Board Options Exchange (CBOE) je ponovo podneo zahtev nedelju dana kasnije.

Ranije ove sedmice, Džej Klejton je potvrdio svoju prethodnu izjavu da itirijum (ETH) i slične kriptovalute nisu hartije od vrednosti prema američkom zakonu. Međutim, Klejton je naveo da on misli da se definicija digitalne imovine kao hartije od vrednosti može menjati tokom vremena.

 

Pripremila: Majda Petrović