Predsednik američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) Džej Klejton, je tokom intervjua izneo svoj skeptičan stav o tržištu kriptovaluta. Njegova diskusija sa kolumnistom Endrju Ros Sorkinom iz Njujork Tajmsa održana je u Tajms centru u Njujorku 29. novembra.

Na sredini intervjua, Klejton je rekao Sorkinu da je regulator hartija od vrednosti naporno radio na edukaciji investitora o rizicima učešća na nepredvidivom tržištu, za koje još uvek nije formirana regulativa. Klejton je nastavio:

“Pokušali smo da raširimo informaciju, iako trgovanje izgleda kao trgovanje koje možete videti na Nasdaq-u ili na Njujorškoj berzi, ova tržišta nemaju iste vrste zaštitnih mera za vas. Radili smo sedamdeset godina kako bismo sprečili manipulaciju na tim tradicionalnim tržištima, kako bismo zaštitili male igrače.”

Predsednik je takođe potvrdio ograničenja sa kojima se suočava regulator u kontekstu prodaje tokena, naglašavajući da je “pokušao da bude jasan”, da ako investitori kupe dighana sredstva u inostranstvu, a nešto pođe naopako, “SEC može malo toga da učini kako bi povratila ta sredstva”.

Intervju je pomerio težište sa tržišne akcije prema samoj strukturi i inovacijama tehnologije na kojoj je zasnovana većina digitalnih valuta, blokčeinu. Kao odgovor na Sorkinovu izjavu, da osnovna ideologija blokčeina bazirana na ekosistemu nema “srvarnog arbitra” - ni sudije ni porote - Klejton je ukazivao da je ovaj princip bio srž postojećih propisa.

U komentarima nakon intervjua na CNBC-ovom “Squawak Box” segmentu, Sorkin je odražavao to, iako je ranije očekivano da će “sledeća tačka preloma” za kripto dobiti oblik “potvrdne regulacije” od vladinih regulatora, on za sada smatra da je neizvesno da SEC promeni svoj stav kako bi se prilagodio i “sarađivao” na novim prostorima. Klejtonov efikasan stav, tvrdi Sorkin, bio je taj da “kriptovalute moraju da promene svoju tehnologiju kako bi funkcionisale u skladu sa zakonom”.

U drugom intervjuu na početku nedelje, Klejton je imao jak stav o SEC digitalnim tokenima koji se smatraju “neusaglašenim” - tačnije neregistrovanim sa ponudom hartija od vrednosti komisije.

Klejton je prethodno potvrdio da dok kriptovalute koje imaju za cilj da deluju kao “zamene za suverene valute” - najvažniji od njih bitkoin (BTC) - nisu hartije od vrednosti, većina njih je prodana kroz ICO projekte. On je takođe naglasio da agencija neće “vršiti pritisak na tradicionalan način zaštite” kako bi se prilagodila novom sektoru.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović