Fondovi berzanskog indeksa (ETF) bitkoina (BTC) će najverovatnije dobiti odobrenje od strane američke Komisije za hartije od vrednosti, prema rečima člana komisije. Komentar je saopštio Congressional Quarterly u predstojećom intervjuu koji se iznenada pojavio na Tviteru 5. februara.

Robert Džekson, jedini demokratski komesar Komisije za hartije od vrednosti (SEC), izjavio je da uprkos nizu odbijanja zahteva za bitkoin ETF tokom prošle godine praksa će se na kraju promeniti.

“Da li mislim da će eventualno neko dostaviti standarde koje zahtevamo? Nadam se, a i mislim da će biti tako”, izjavio je novinama, prema navodnom isečku snimka koji se nedavno pojavio.

SEC je tokom 2018. godine uzeo u obzir nekoliko ETF zahteva, ali je na kraju svima odrično odgovorio ili ih je odložio.

VanEck je ušao u opsežan dijalog sa SEC-om, baveći se raznim problemima njihovog produkta. Prošlog meseca, obustavljanje rada američke vlade je uzrokovalo privremeno povlačenje zahteva, sa tim da je ponovo podnesen nedelju dana kasnije.

Razgovarajući o prethodnim zahtevima, Džekson je u međuvremenu istakao napor za ETF od Tajlera i Kameron Vinklevosa u martu 2017. godine, kao primer kako su se stavovi menjali zajedno sa tržištem.

Kada je SEC odbio zahtev braće Vinklevos u martu 2017. godine, bitkoin tržište je doživelo značajnu volatilnost, fenomen koji se od tada manje dešava.

“Tada ste imali situaciju kada je rizik za manipulaciju bio ogroman. Problem likvidnosti tržišta je bio veoma ozbiljan.”

Američki SEC komesar Hester M. Pirs je takođe prethodno odbacio drugo odbijanje zahteva Vinklevos braće za ETF u julu 2018. godine, ukazajući da je SEC pogrešio sa svojom odlukom.

Drugi izvori su takođe rekli da je pitanje kada, a ne “da li” će se desiti ETF u SAD-u - uključujući zagovornika kripta Andreasa Antonopolusa - ali neki su ostali skeptični kada je u pitanju realna korist kripta u sektoru.

 

Pripremio: Marko Mihajlović