Član američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) izjavila je u petak 8. februara da će odlaganje kripto regulative dovesti više slobode sektoru da sam napreduje.

Hester Pirs je popularno poznata kao “kripto majka” zbog njenog neslaganja o odluci SEC-a da odbaci bitkoin ETF koji su predložili Vinklevos braća. Pirs je komentarisala odluku u jednom govoru o problemima državne regulative na Univerzitetu u Misuriju.

Govoreći o trenutnom odlaganju donošenja jasnijeg zakonskog okvira za kripto, Pirs je izjavila da dvosmislenost nije toliko loša. Ona je dalje objasnila:

“Možda ćemo moći da povučemo jasnije linije nakon što više blokčein projekta sazri. Odlaganje jasnijeg zakonskog okvira će zapravo dopustiti tehnologiji da sama bira svoje poteze.”

Pirs je primetila da je donošenje zakonske regulative u novom sektoru dugotrajan proces i naznačila je da SEC treba dobro da postupi kako bi omogućio sektoru da se sam razvija.

“Ako postupimo na odgovarajući način, možemo da omogućimo inovaciju na novom tehnološkom frontu bez ugrožavanja ciljeva naših zakona o hartijama od vrednosti - zaštita investitora, olakšavanje formiranja kapitala i osiguranje pravednih, urednih i efikasnih tržišta.”

Na drugoj strani međutim, nekada se dešava i preterana regulativa, navodi Pirs. Ona je izjavila da pojedini kripto projekti jednostavno ne mogu da napreduju u trenutnom zakonskom okviru, jer ih “zakoni za hartije od vrednosti čini neupotrebljivim.”

Pirs takođe veruje da je SEC ponekad previše neodlučan kada treba da se bavi sa kripto projektima, te da bi investitori mogli biti obmanuti ovim prekomernim oprezom:

“S pravom osuđujemo investitore jer skaču na sve što je označeno kriptom, ali ponekad se čini da smo svi jednako impulsivni u bežanju od bilo čega što je označeno kriptom. Dugujemo to investitorima da budemo oprezni, ali im isto tako dugujemo da ne definišemo njihov investicioni svet sa našim prioritetima.”

Pirs je zaključila da će možda američki kongres moći da reši dvosmislenost kripta tako što se barem neke digitalne imovine tretiraju kao zasebna klasa imovine.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, takva inicijativa je predstavljena u Predstavničkom domu krajem decembra 2018. godine . U nacrtu zakona, dva američka predstavnika pokušavaju da spreče da se digitalne valute definišu kao hartije od vrednosti izmenom Zakona o hartijama od vrednosti iz 1933. i 1934. godine.

Ranije ove godine, Pirs je priznala da je pokušala da ubedi svoje kolege “da budu više otvoreni” kada je u pitanju usvajanje kripta, ali je upozorila da bi to moglo dugo da traje. Tada je takođe pozvala investitore da ne zadržavaju dah čekajući bitkoin ETF, jer bi po njenom mišljenju to moglo da se dogodi sutra ili tek za 20 godina.

 

Pripremio: Marko Mihajlović