Komisija za hartije od vrednosti (SEC) objavila je 18. januara pismo upozorenja, usmereno na dve grupe trgovaca sa Vol Strita koji su zainteresovane za otvaranje ETF-a i zajedničkih fondova baziranih na bitkoinu (BTC). U pismu se navodi da kompanije koje nude investicione proizvode zasnovane na kriptovalutama još uvek nisu u mogućnosti da se pridržavaju propisa SEC.

Dalie Blas, direktor sektora za upravljanje investicijama, napisala je u pismu:

"Zahvaljujemo se što su zagovornici kriptovaluta i srodnih proizvoda identifikovali niz potencijalnih prednosti. Takođe smo svesni da su kritičari kriptovaluta izazvali zabrinutost u pogledu transparentnosti informacija, trgovine, vrednovanja i drugih pitanja vezanih za prirodu osnovne imovine.”

U svetlu ovih događaja, u ovom trenutku imamo značajna otvorena pitanja o tome kako će fondovi koji poseduju značajne količine kriptovaluta i srodnih proizvoda zadovoljiti zahteve Zakona 1940 i njegovih pravila."

Zakon o investicionim društvima broj 1940 je “početna stanica” za regulaciju svih investicionih fondova, zatvorenih fondova, hedž fondova, fondova privatnog kapitala i holding kompanija.

U pismu su postavljena pitanja na koja u SEC veruju da moraju biti odgovorena kako bi razmotrili podršku ideji fonda zasnovanog na kriptovalutama. Blas piše da će vrednovanje kripto portfolija na kraju svakog dana biti teško zbog nestabilnosti tržišta i prirode blokčein protokola:

"Na primer kako bi se oni ophodili prema situaciji kada se blokčein za kriptovalute podeli na dva različita lanca (tj “fork”) .. do različitih kriptovaluta."

U SEC-u vide likvidnost kao potencijalni problem jer, prema Zakonu 1940 fond mora biti u mogućnosti da svojim investitorima omogući lako likvidiranje svojih fondova na kraju svakog dana.

Rizik od prevare i tržišne manipulacije, koji je već objavljen u biltenu SEC-a iz avgusta 2017. u vezi sa inicijalnom ponudom novčića (ICO), ponovo se ponavlja u ovom pismu u vezi s trgovanjem berzanskih sredstava sredstvima (ETF).

Početkom januara 2018. godine, SEC je zatražio povlačenje dva predloga ETF-a vezanih za bitkoin, citirajući istu zabrinutost zbog likvidnosti i vrednovanja naznačenih u poslednjem pismu.

Konačan stav SEC-a o mogućnostima fonda zasnovanih na bitkoinu je nepovoljan. Dok se pisma ne adresiraju na pravi način. Blas piše:

"Ne verujemo da je prikladno investitorima fondova da pokrenu registraciju fondova koji nameravaju značajna ulaganja u kriptovalute i srodne proizvode i tražili smo investitore koji imaju registracione potvrde podnete za takve proizvode kako bi ih povukli."


 

Pripremio: Nikola Mosurović