Komisija za hartije od vrednosti (SEC), objavila je svoj izveštaj 15og februara, objašnjavajući privremenu suspenziju trgovanja tri kompanije koje su dale izjave oko nabavke kriptovaluta i "sredstava vezanih za blokčein tehnologiju".

Sve tri kompanije, Cherubim Interests (CHIT), PDX Partners (PDXP), i Victrura Construction Group (VICT) su pod suspenzijom od 16-og februara i biće u naredne dve nedelje u svrhu zaštite investitora. Izjava za medije povodom SEC-ovog naloga za suspendovanjem trgovanja za sve tri kompanije glasi:

"Kompanije su kupile AAA-nominalna sredstva od strane privatnog pomoćnog kapitala vezana za kriptovalute i blokčein tehnologiju, između ostalog. Prema naredbi SEC-a koja se odnosi na CHIT, najavljeno je izvršenje finansijskih obaveza za pokretanje inicijalne ponude novčića (ICO)."

Takođe izdvajamo u SEC-ovoj naredbi sledeće: "postoje pitanja o prirodi poslovanja ovih kompanija, kao i vrednosti njihove imovine."

Krajem avgusta 2017. godine, SEC je izdao upozorenje za investitore o ICO projektima koji su sudeći po njima "potencijal za prevaru", uključujući i razloge zbog kojih su možda suspendovali trgovanja ovih kompanija "da bi zaštitili investitore i javni interes". 22. januara 2018. godine, predsednik SEC-a Džej Klejton je upozorio kompanije koje usmere svoje poslovne modele ka blokčein tehnologiji da će se suočiti sa striktnijim nadzorom regulatora.


 

Pripremio: Bojan Zečević