U novim komentarima od 6. juna, američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) navodi da je "nezadovoljna" zbog usaglašavanja propisa između berzi kriptovaluta.

Govoreći za CNBC, Bret Redfearn, direktor sektora za trgovinu i tržišta SEC-a, predložio je berzama koje nude trgovanje tokenima emitovanim u Inicajalnim ponudama novčića (ICO) - koje mogu da predstavljaju hartije od vrednosti po američkom zakonu - ali nisu želele da se pridruže.

"Nezadovoljni smo podrškom oko toga što ćemo postati deo regulatorne strukture upravo sada", komentisao je na brokerskoj konferenciji Sandler O'Neill Global Exchange u Njujorku, dodajući:

"Postoje brojne berze na kojima se trguju ICO tokeni, tako da sam mislio da ćemo imati više registrovanih učesnika."

Redfearn je takođe priznao da iako su tokeni prijavljeni, regulatorima nije uvek bilo lako da ih klasifikuju. "Da budem sasvim iskren nije sasvim očigledno za sve tokene šta zapravo predsavljaju", dodao je.

Komentari Redfearna došli su samo nekoliko sati nakon što je predsednik SEC-a Džej Klejton izneo svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u vezi sa kriptovalutama, ICO tokenima i američkim zakonom za hartije od vrednosti.

Opisujući bitkoin (BTC) kao primer kriptovalutne imovine koja nije "bezbedna", Klejton je izjavio za CNBC da je postojala striktna razlika između kriptovaluta kao što su BTC i ICO tokeni.

Kada vam dam svoj novac vi ga iskoristite kao preduzetni kapital, a za uzvrat što sam vam dao svoj novac vi kažete” dobićete svoj novac uz zaradu. “To su hartije od vrednosti i to ćemo da regulišemo.”


 

Pripremio: Nikola Mosurović