Velika kripto berza koja se nalazi na Malti OKEx uvela je novi kripto derivata, navodi se u saopštenju za javnost koji je preneo Cointelegraph 19. decembra.

Kao što je Cointelegraph objavio početkom meseca, novi proizvod, nazvan Perpetual Swap, je kripto derivat koji korisnicima omogućava spekulaciju o budućoj vrednosti BTC/USD para, prema indeksu OKEx-a.

Prema saopštenju, trenutno svaki svop ugovor vredi 100 dolara izraženih u bitkoinu (BTC) i postoji mogućnost pozajmica u svrhu investiranja (leverage) u rasponu od 1x do 100x.

Štaviše, neprekidni svopovi navodno nemaju rok trajanja, što znači da se "položaji mogu držati na neodređeno vreme".

OKEx je trenutno druga po veličini berza u svetu po dnevnom obimu trgovanja, pri čemu je preko 1 milijarde dolara u trgovini na dan.

Novi kripto derivati su u ponudi i tradicionalnih finansijskih firmi. Prema izveštaju Cointelegraph-a, druga najveća svetska menjačnica Nasdaq potvrdila je prethodno najavljene planove za pokretanje bitkoin fjučersa u prvoj polovini 2019. godine.

Izveštaji o trgovini bitkoin fjučersa, navodno, nastavili su da rastu ove godine, nakon lansiranja prošle godine. Prema izveštaju o trgovačkoj berzi (CME) iz oktobra, prosečan dnevni obim trgovanja bitkoinom povećan je za 41 odsto u trećem kvartalu u odnosu na drugi.


 

Pripremila: Majda Petrović