Najnoviji bezbednosni izveštaj za berze od strane nezavisnih analitičara iz ICORating-a ocenio je 16% najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama ocenom A, a niko od njih nije dobio A+. Analiza, objavljena 18. decembra, rangirala je Kraken (A), Cobinhood (A) i Poloniex (A-) kao tri najsigurnije berze sveta.

ICORating je izvršio procenu 135 kripto trgovinskih platformi, na kojima dnevni obim trgovanja navodno prelazi 100.000 dolara, na osnovu četiri sigurnosne kategorije: bezbednost korisničkih naloga, sigurnost registra i domena, veb bezbednost i zaštita od DoS napada.

Nijedna od berzi nije dobila A+, dve berze (1,5% ukupnog broja) su dobile solidno A, a 16% spada u A i A- kategoriju. 55% je dobilo zimeđu B+ i B-, dok su ostale dobile C+, C ili C-.

Četiri bezbednosne kategorije su dalje podeljene u niz konkretnih parametara za testiranje; za bezbednost korisnika, izveštaj je procenio četiri kriterijuma - uključujući sigurnost lozinke i dvostepenu autentikaciju - otkrivši da samo 22% ispunjava sva četiri parametra.

Kod sigurnosti registra i domena - koja uključuje zaštite kao što je šestomesečni rok za istek visokoprofilnih domena i mogućnost zaključavanja registra - samo 3% je zadovoljilo sva četiri kriterijuma.

Veb bezbednost, koja je analizirana kroz deset kriterijuma - uključujući zaštitu od raznih napada kao što su MITM, razni virusi i postojanje HSTS mehanizma - predstavila je nešto šareniji prikaz.

Sve berze su bile zaštićene od MITM napada, POODLE-a (napada koji koriste enkripcije nekih pretraživača) i ‘Hearthbleed’ napada - koji uključuju curenje sadržaja od servera do klijenta i od klijenta do servera. Otkriveno je da 37% koristi HSTS mehanizam, a da je 60% zaštićeno od ‘clickjacking’-a.

Zaštita od DoS napada je bila više prisutna, gde je 74% berzi bezbedno.

ICORating Exchange Security Rank

ICORating je rangirao kripto berzu Coinbase Pro kao devetu sa ocenom A-, a kripto platforme BitMEX i Bitfinex su četvrte (A-) i HitBTC trinaesti (A-).

Binance, trenutno najveće kripto berza na svetu po dnevnom obimu trgovanja, nalazi se na 34-om mestu (B+), dok je Gemini braće Vinklvos na 84-om (B-), a Huobi na 95-om mestu (B-).

Kao što je javljeno ranije ove nedelje, novozelandska kripto berza Cryptopia - koja je na 60-om mestu sa ocenom B - stopirala je usluge navodeći da je detektovan veliki hak koji je navodno rezultirao velikim gubicima. Policija trenutno istražuje ovaj incident.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić