Šef MasterCard-a za Britaniju i Irsku, Mark Barnet veruje da će keš praktično iščeznuti u narednih 5 godina u ovim zemljama.

U intervjuu za Business Insider, tokom Money2020 u Kopenhagenu prošle nedelje, Mark Barnet je rekao da će keš za 30 godina biti staromodan kao što su sada konji i kočije.

Barnet je rekao:

“Mi smo daleko ispred ostatka sveta. Mislim da se keš neće koristiti za 5 godina. I dalje će postojati u nekoj meri, ali u smislu broja transakcija, velika većina keša će biti van sistema.”

Bezgotovinska plaćanja

Bezgotovinska plaćanja su 2015-te godine pretekla upotrebu novčanica i kovanog novca po prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu. The Payments Council tvrdi da su korisnici koristili keš za 48% plaćanja. Ostalih 52% bile su elektronske transakcije.

The Payments Council predviđa da će većina transakcija u 2016-oj godini biti bezgotovinska, delom jer se mlađe generacije manje oslanjaju na keš.

Svet izvan keša je dobra stvar

Ovo, naravno, ide u korist MasterCard-u, jer dok je sve više ljudi koji plaćaju karticama, više će posla biti za MasterCard.

Barnet opisuje svoju ideju o savršenom bezgotovinskom svetu:

“Mi, MasterCard, smatramo da je svet izvan keša – dobra stvar. Gde god imate visoke nivoe keša – ne kažem da je to uvek slučaj – imate visok nivo siromaštva, visoku stopu kriminala, teškoću poslovanja, visok nivo korupcije… Smatram, da je svet izvan keša dobra stvar.”

Tehnologija omogućava promene platnih navika

Kada ga je Business Insider upitao zašto tek sada vidimo tačku prevage, kada je plastika prisutna već decenijama, Barnet je odgovorio:

“Sada se to menja brže nego ikada pre,zbog eksternih faktora – prvi od njih je tehnologija.”

Dalje je objasnio da je sledeći razlog bezkontaktna NFC (Near Field Communication) tehnologija.  

Kada je upitan koliko je zaista pogodnije izvaditi vaš telefon iz džepa nego karticu, gospodin Barnet je priznao:

“Ukoliko se oslanjate samo na iskustvo plaćanja, razlika je marginalna, ali kartica je samo kartica, a sa telefonom možemo obavljati mnoštvo drugih stvari.”

Većina transakcija će se obavljati preko mobilnih telefona

MasterCard eksperimentiše sa inovacijama baziranim na mobilnim telefonima kako bi ostali na samom vrhu što se tiče tržišta obrade plaćanja. U pitanju su aplikacije koje vam omogućuju plaćanje računa u restoranu pomoću telefona, što bi vam skratilo muke čekanja računa.

Takođe, rade na “selfie pay” tehnologiji, koja koristi program prepoznavanja lica za autorizaciju plaćanja.

Barnet je zaključio:

“Mislim da se može reći da plaćanja idu u pravcu samo jedne stvari. U pitanju je vaš telefon. Za par godina, većina transakcija će se obavljati preko telefona. Uvek će postojati kartice u pozadini i uvek će biti malo keša. Ali većina će ići preko telefona pa sada imamo trku - čije će rešenje zadobiti više korisnika.”

Izgleda da je bitkoin već pobedio MasterCard po svim navedenim oblastima. Ostaje pitanje čije usluge će korisnici odabrati u svetu u kom dominiraju plaćanja putem mobilnog telefona.