Grupa latinoameričkih bitkoin preduzeća i entiteta je izdalo zajedničko pismo kojim izražavaju “ogromnu zabrinutost” zbog SegWit2x hard-forka.

Pismo je potpisalo oko 50 pristalica iz brazilskog i argentinskog bitkoin prostora.

Ovim pismom latinoamerikanci su se pridružili kolektivnoj “opoziciji” koja se suprotstavlja forku, a među njima su i brojne menjačnice koje su, takođe, javno osudile budući hard-fork.

“Verujemo da su potpisnici Njujorškog sporazuma imali najbolje namere pokušavajući da poboljšaju bitkoin protokol i mi prepoznajemo neprocenjiva dostignuća talentovanih pojedinaca i kompanija koji se povezuju za SegWit2x”, piše u pismu.

“Međutim, duboko se ne slažemo sa izabranim načinom za izvođenje takvog plana. On je razlog svih razdora, kontraverzi, neprijatnih debata, pa čak i animoziteta prema određenim učesnicima.”

Grupa je obezbedila ono što ona naziva “neiscrpnom” listom od jedanest faktora koji utiču na njihovu odluku. Većina tih faktora se podudara sa razlozima koje su navele južnokorejske menjačnice koje su naznačile da neće podržati bilo kakvu podelu.

“Verujemo da će pre ili kasnije nadogradnja protokola zahtevati hard-fork”, nastavlja se u pismu.

“S dužim planiranjem i pripremom moguće je obezbediti nadogradnju uz minimalne šanse za podelu i prekid lanca. Međutim, to zahteva vreme, znanje i testiranje.”

Cena bitkoina je pala za 8% u sredu pošto je tržište izvršilo korekciju od neočekivanog skoka koji se desio prethodne nedelje.