SegWit2x, kontraverzni predlog za skaliranje, napreduje sa svojim planovima poštujući vremenski okvir. Džef Gerzik, suosnivač Bloq-a i vodeći programer SegWit2x, ja objavio da će novi kod biti izdat 30. juna 2017. godine.

SegWit2x je jedan od najkontraverznijih predloga za skaliranje, a programeri su ga prvi put  predstavili 2015. godine. Mnoga preduzeća i rudarske kompanije su pohvalile ovaj predlog kao pragmatično rešenje problema kapaciteta transakcija. Naravno, i dalje postoje oni koji izmišljaju i pogrešno shvataju prirodu razvoja kriptovaluta i njegovog dizajna.

Uprkos nekim protivljenjima, predlog o skaliranju bitkoina pojavio se kao jedinstven predlog, okupljajući neke od najvećih kompanija i rudarskih grupa koje ga podržavaju.

Očekivanja od nove verzije

Nakon dve nedelje testiranja alfa verzije, Garzik je potvrdio puštanje u rad novog koda. Očekuje se da će ova nova verzija rešiti nedoumice oko pitanja i komentara vezanih za prethodne probleme i označiti novu fazu razvoja uz pomoć navedenog predloga.

Imajući na umu da je predlog podržao veliki broj rudara, kod bi mogao brzo da dobije potrebnu podršku od mreže kako bi aktivirao nadogradnju.

Ako se projekat dalje unapređuje po planu, bitkoinovo dugo očekivano rešenje problema skalabilnosti bi moglo da bude dostupno i pre 1. avgusta. Za sada, ovo poboljšanje ili promena na mreži ostaje pitanje kontraverze i kritike jer preduzeća i bitkoin rudari čekaju na to.

Testiranje alfa verzije

Programeri nisu dovoljno otvoreni za javnost kada je u pitanju proces testiranja. Na osnovu navoda nekih ljudi koji su uključeni u projekat, testovi su trajali dve nedelje, gde su koristili testnet (“testnet5”) i fauset koji izbacuje lažne novčiće kako bi testirao sistem.

U međuvremenu, GitHub SegWit2x sajta je čak identifikovao i popravio greške tokom testiranja alfa verzije, dok su drugi delili ideje.

Velike kompanije koje trenutno podržavaju SegWit2x su: Abra, Bitfury, Blockchain, BTCC, OpenBazaar, Purse i Xapo. Ove kompanije su javno podržale razvoj i testiranje. Međutim, javnosti još uvek nije poznato ko radi na čemu.