Turcoin, reklamiran od strane svojih tvoraca kao "nacionalna" kriptovaluta u Turskoj, označen je kao ponzi šema, izveštava turski medij u ponedjeljak 18. juna.

Muhamed Satıroglu, glavni akcionar kompanije koja je pokrenula novčić rekao je medijima da "nema ni jednog dolara u banci".

U Istanbulu kompanija Hipper, čiji su partneri Muhamed Satıroglu i Sadun Kaia pokrenuli "Turcoin" 2017. godine, predmet je krivične prijave nakon što su isplate investitorima zaustavljene početkom juna 2018. godine.

Govoreći sa lokalnim medijima, Satıroglu, koji posjeduje 49 posto udela u Hipperu, tvrdio je da je "samo posrednik" u Turcoin-u i da je Kaia pobegao sa gotovinom, koja iznosi 100 miliona lira (21 milijon dolara).

"Ja sam bio samo posrednik. Naša kompanija Hipper čak nema ni jednog dolara u banci. Sav novac je otišo u kompaniju Sadun Kaia na Kipru", rekao je on za publikaciju.

Kaia je navodno prestao da odgovara na pozive i nestao. Satıroglu tvrdi da je nevin, uprkos tome daje  sugestiju da on zapravo ima pristup nekom obliku investicionih fondova:

"Nisam pobegao sa novcem. Ja ću vratiti sav novac članovima ako vlasti odblokiraju moje bankovne račune", dodao je on.

Turcoin je obećao da će postati turska "nacionalna kriptovaluta" nakon svog lansiranja, mameći investitore sa visoko-budžetnim žurkama na kojima se pojavljuju i poznate ličnosti i poklonima kao što su luksuzni automobili, od kojih su neki od tada navedeni kao pozajmljeni.

Ranije ove godine, turski političari takođe su razmatrali ideju o zvaničnoj nacionalnoj kriptovaluti, predlažući da ga nazovu "Turkcoin".
 

Pripremila: Majda Petrović