Kreg Rajt je podneo registraciju autorskih prava u SAD-u za bitkoin (BTC) pismo o namerama čiji je autor Satoši Nakamoto.

Sudski dokumenti pokazuju da je u američkoj Kancelariji za autorska prava Rajt registrovan kao autor pisma o namerama, kao i većine originalnog koda koji je korišćen za kreiranje Bitkoina.

Australijski preduzetnik je odavno tvrdio da je napisao nacrt bitkoina pod ovim pseudonimom.

U saopštenju za medije od 21. maja navodi se da su američki zvaničnici dobili potvrdu da je Rajt zaista Satoši Nakamoto, ali vesti su naišle na skepticizam nekih kripto komentatora.

Džeri Brito, izvršni direktor neprofitne organizacije Coin Center, objavio je:

“Registracija autorskih prava je samo podnošenje obrasca. Kancelarija za autorska prava ne istražuje valjanost zahteva; oni ga samo registruju. Nažalost, ne postoji zvaničan način da se ospori registracija. Ako postoje kompetentne tvrdnje, Kancelarija će ih sve registrovati.”

Prema saopštenju za medije, Rajt se trudi da se uspostavi kao kreator Bitkoina "nakon što je bio zaprepašćen činjenicom da je originalni dizajn Bitkoina ukaljan od strane razvojnog tima".

Veruje se da Rajt planira da pošalje registraciju autorskih prava Bitkoin asocijaciji.

Biznismen je trenutno glavni u startapu poznatom kao nChain. Poznat je po tome što privlači kontroverze, sa velikim kripto platformama koje su nedavno počele da bojkotuju bitcoin SV (BSV), proizvod hard-forka bitkoin keša (BCH) koji on podržava.