Kontroverzni samoproklamovani “Satoši Nakamoto” i glavni naučnik u nChain, Krejg Vrajt, navodno je podneo dva gotovo identična pisma američkoj Komisiji za trgovanje robnim fjučursima (CFTC). Vrajt je ova dva dokumenta podneo 15. februara, kao odgovor na zahtev Komisije za povratnu informaciju u kripto sektoru, kao i za mehanike rada itirijuma (ETH) i tržišta.

Rok za odgovor na zahtev CFTC-a za povratnu informaciju (FRI) je 17. februar, Komisija je navela sledeće razloge za podnošenje zahteva:

“Povratna informacija […] će ubrzati misiju CFTC-a da osigura integritet tržišta derivata kao i da vrši nadzor i smanji sistemačni rizik tako što se poboljša zakonska sigurnost [...] RFI želi da razume sličnosti i razlike između pojedinih virtuelnih valuta [...] kao i prilike specifične za itirijum, kao i izazove i rizike.”

Oba dokumenata koje je Vrajt poslao podržavaju njegovu tvrdnju da je radio “pod pseudonimom Satoši Nakamoto”, sa kojim je navodno “završio projekat započet 1997. i koji je podnet vladi Australije kao deo projekta “AusIndustry”, registrovanog kod Odseka za inovacije kao BlackNet.”

BlackNet - navodni prethodnik bitkoinu (BTC) - dostavljen je australijskoj vladi do 2001. godine, prema tvitu Vrajta 10. februara.

Projekat BlackNet koji se pojavio u tvitu je izazvao značajne kontroverze tokom prethodne nedelje, s obzirom na tvrdnje Vrajta da je završio projekat sedam godina pre objavljivanja pisma o namerama (whitepaper) bitkoina, kao i izvandrednu sličnost njegovog dokumenta sa originalnim.

Jedna grupa Reddit korisnika tvrdila je da se BlackNet dokument lažno predstavlja kao zvanično pismo o namerama (objavljeno oktobra 2008. godine), koje je sadržalo značajne korekcije u ranijem nacrtu koji je Satoši objavio u avgustu 2008. godine. Reproduciranjem ispravljene verzije, a ne originalnog nacrta, članovi Reddit-a tvrde da se u R&D papiru iz 2001. godine Vrajt lažno predstavlja kao kreator bitkoina.

U svojim preostalim komentarima CFTC-u 15. februara, Vrajt navodno tvrdi da:

“Količina nesporazuma i pogrešnih informacija koje su propagirane u vezi bitkoina [...] dovelo je do mog izbora da se otkrijem javnosti. Sistem koji sam stvorio bio je dizajniran tako da se okončaju prevare na najbolji mogući način sa trenutnom tehnologijom. Nedostatak razumevanja [...] rezultirao je [...] širenjem starih prevara.”

Kao što je saopšteno, Vrajt je trenutno u tekućoj pravnoj borbi zbog navodne krađe bitkoina (BTC) pokojnog kripto developera Dejvida Klajmana. Sredinom novembra 2018. godine, Vrajt je ponovo stupio na scenu nakon pada ogorčenog bitkoin keša (BCH), što je dovelo do novoformiranog forka i bitkoin SV (BSV) tokena.

Osim Vrajta, brojni igrači u kripto sektoru su odgovorili na FIR CFTC-a, uključujući članove itirijum fondacije, Coinbase, Consensys i blokčein udruženje R3. Kao što je saopšteno, kripto berza ErisX sa sedištem u Čikagu je iskoristila svoje pismo poslato CFTC-u kako bi iznela argumente za potencijalni pozitivan uticaj regulisanih itirijum fjučurs ugovora.

 

Pripremio: Marko Mihajlović