Coin Center, neprofitna agencija koja se bavi istraživačkim radom i advokaturom, je pokazala kako bitkoin radi pred članovima Podkomiteta za finansiranje terorizma i nezakonitih finansija.

Zabrinutost vladinih agencija

Sve veći broj bitkoin rudara i entuzijasta je upozorio vladu na sigurnosne posledice koje su na kraju dovele do serije diskusija. Navedena komisija je održala saslušanje kojim se procenjuju rizici po nacionalnu bezbednost.

Američki Kongres je zabrinut zbog rasta bitkoina pošto je povezivan sa nekoliko nelegalnih aktivnosti i pranjem novca. Najveća zabrinutost je vezana za potencijalnu upotrebu za finansiranje terorizma, zbog čega su doneti Zakon protiv pranja novca,  Zakon protiv finansiranja terorizma i Zakon protiv falsifikovanja u 2017.

Borba za bitkoin

Izvršni direktor Coin Center-a, Džeri Brito, posvedočio je pred komisijom kako bi objasnio kako blokčein mreža poput bitkoinove stvarno funkcioniše. Njegov memorandum pred komisijom se zove: “Virtuelne valute: Finansijske inovacije i implikacije na nacionalnu bezbednost”.

U memorandumu se posebno obratila pažnja na “teroriste i nezakonito korišćenje finansijskih tehnologija (FinTeh), uticaj bitkoina i drugih virtuelnih valuta na nacionalnu bezbednost i korišćenje blokčein tehnologije za evidentiranje transakcija i otkrivanje ilegalnih aktivnosti”.

Brito je naglasio činjenicu da bi zakonodavac trebalo da pristupi blokčein tehnologiju kao da je platforma koju podržavaju svi kompjuterski operativni sistemi. I internet je bio bogat inovativnim potencijalima pre nego što je dostigao masovno prihvatanje.

Agencija koja zastupa blokčein je zatražila zdrav pristup vlade o kriptovalutama. Štaviše, oni imaju za cilj da edukuju Odbor kako bi razumeli sve i izbegli oslanjanje isključivo na informacije iz druge ruke prilikom procene informacija o digitalnoj valuti.

Pojašnjenja

Coin Center veruje da je osnovna zabrinutost oko blokčein tehnologije nedostatak odgovarajućih propisa i temeljnog razumevanja tehnologije. Agencija tvrdi da se ovakvi problemi mogu izbeći edukacijom vladinih organa o kriptovalutama.

Tokom demonstracije održane prošle nedelje, Coin Center je pričao o prednostima kriptovaluta i pozabavio se navodnim rizicima koje donose. Oni su se udružili sa Xapo, Chainalysis i Elliptic kako bi pokazali kako tipičan korisnik stupa u kontakt sa bitkoin mrežom.

Tokom prezentacije su podesili digitalni novčanik i hostovani novčanik, sa strogim AML/KYC procedurama, slanje transakcija i pregled transakcija.

Pitanje je da li će Senat razmotriti nove činjenice, koje su prezentovane, u donošenju odluke.