Visoki zvaničnik u ruskom parlamentu, Državna duma, tvrdi da kriptovalute imaju potencijal da unište državni aparat, javila je 20. maja ruska agencija za finansijske medije Rambler.

Nikolaj Arjefjev, član Komunističke partije Ruske Federacije i potpredsednik Odbora za ekonomsku politiku, inovativni razvoj i preduzetništvo u Dumi, tvrdi da su kriptovalute stvorene kako bi se od države sakrile velike ofšor imovine.

Da se kripto, kao što je bitkoin (BTC) pojavio do 1994. godine, Rusija bi do sada bila "potpuno uništena" jer bi izgubila sav svoj ofšor kapital, izjavio je Arjefjev, govoreći na nedavnoj konferenciji za novinare lokalne agencije National News Service.

70-godišnji zvaničnik je dalje sugerisao da je beskorisno za državnu upravu da pokuša da se uključi u operacije kriptovaluta, naglašavajući da su one jurisdikcije koje su odlučile da zabrane kripto izabrale najlakši način da zaštite svoj kapital.

I danas je Arjefjev upozorio javnost na špekulativni kapital, tvrdeći da on čini više od 90% globalne ekonomije. Prema zvaničnicima, bitkoin je deo onih špekulativnih šema, koje stvaraju "novac od novca" i zapravo ne proizvode nikakve proizvode.

Sektor kriptovaluta još uvek nije regulisan u Rusiji.

Nedavno je najveća ruska banka, Sberbank, zatražila da klijent pruži informacije o svojim prihodima od poslovanja sa kriptovalutama. Prošle sedmice, ruski premijer i bivši predsednik Dmitrij Medvedev tvrdio je da kripto regulacija nije prioritet za rusku vladu jer su kriptovalute "izgubile svoju popularnost".
 

Pripremila: Majda Petrović