Viši zvaničnik američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) izjavio je da vodeći altkoin itirijum (ETH) neće biti regulisan kao hartija od vrednosti, izveštava danas Wall Street Journal (WSJ) 14. juna.

Direktor odeljenja za korporativne finasije SEC-a, Vilijam Hinman, rekao je na Yahoo Finance’s All Market Summit: Crypto in San Francisco da:

"Na osnovu mog razumevanja trenutnog stanja itera, Itirijum mreža i njena decentralizovana struktura, trenutne ponude i prodaja itera nisu transakcije hartijama od vrednosti."

Hinmanov argument da je itirijum sada dovoljno decentralizovan da bi ga odbacio kao hartiju od vrednosti, izgleda da ukazuje na to da će altkoin dobiti zeleno svetlo i da neće biti podvrgnut snažnoj regulaciji od strane SEC-a.

U maju, WSJ je vodio izveštaj o kome se dosta govorilo koji sugeriše da je itirijum bio u opasnoj "sivoj zoni" u očima američkih regulatora. Citirajući izvore koji su upoznati sa ovim pitanjem, u trenutku kada je WSJ ​​izveštaj istakao prvu distribuciju ETH-a u 2014. godini, kada je fondacija sakupila više od 31.000 BTC-a (vrednih 18.3 miliona dolara), u jednoj od prvih inicijalnih ponuda novčića (ICO) u kripto industriji.

Prihodi od ICO-a su zatim iskorišćeni za razvoj Itirijum platforme, što je dovelo do zabrinutosti da investitori koji su učestvovali u prodaji - očekujući da će vrednost rasti - navedeni da očekuju profit zasnovan na "naporima drugih" - nešto što bi potvrdilo argument da se ETH klasifikuje kao hartija od vrednosti, čija prodaja bi trebalo da bude registrovana kod SEC-a.

Kao što WSJ napominje, regulatori su takođe navodno analizirali da li je Itirijum fondacija imala preteran uticaj na vrednost i distribuciju imovine, nešto što bi dalje doprinelo tome da se prihvati kao hartija od vrednosti.

U vreme kontroverze na vestima, suosnivač Itirijum findacije Džozef Lubin je uzvratio, naglašavajući da investitori u itirijum "dele udeo u zajedničkom poduhvatu" i da su njihovi povraćaji prihoda bili sredstvo za podsticanje doprinosa njihovih resursa za pokretanje platforme.

Današnje vesti takođe ublažavaju zabrinutost koja je usledila u aprilu nakon primedbi od strane uticajnog bivšeg državnog regulatora SAD-a, Gerija Genslera, koji je rekao da postoji "jak dokaz" da je itirijum bio "neusaglašen" - što znači neregistrovan kod SEC-a - sa američkim zakonom.

Tada je šef Itirijum fondacije, Aja Mijaguči, odgovorila na Genslerove primedbe rekavši da fondacija "ne kontroliše ponudu niti ima mogućnost izdavanja itera [ETH] i količina itera koju fondacija drži (manje od 1% svih itera) već je niža od one koju imaju mnogi drugi učesnici u tom ekosistemu."

Naime, Gensler - poput Hinmana - je razmotrio činjenicu da je ETH rudaren kako bi to bio snažan faktor protiv njegovog razmatranja kao hartije od vrednosti.

Prošle nedelje predsedavajući SEC-a, Džej Klejton, izjavio je da veruje da bitkoin (BTC) takođe nije hartija od vrednosti, jer deluje kao zemena za strane valute.

Od vremena pisanja, itirijumom (ETH) se trguje sa 515 dolara, što je povećanje za oko 8% u proteklih 24 sata.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić