Park Von-sun, gradonačelnik Seula, objavio je svoje namere da pokrene kriptovalutu glavnog grada Južne Koreje i stvori bolje okruženje za razvoj blokčeina i digitalnovalutnih projekata u gradu, izveštava Hankyoreh 30. marta.

Park je 22. marta izdao saopštenje za javnost, navodeći da će nastaviti stvaranje industrijskih klastera i startapa orijentisanih na blokčein i rada na razvoju Seoulovog kripto novčića. Da bi postigao ovaj cilj, on će pomoći u  pripremi neophodnih institucionalnih i pravnih osnova:

"Kako je Seoul vodeći svetski grad u oblasti informisanja i komunikacija, uključujući i četvrtu industrijsku revoluciju, mislim da je prirodno da treba da  proučava nove tehnologije kao što je blokčein ... Da bi napravili S novčić, moramo pripremiti institucionalnu i pravnu podršku kao što su uredbe", rekao je gradonačelnik.

Nakon pokretanja blokčein projekta u Estoniji  koji je pomogao tranziciji društva u digitalno okruženje, Park se obratio potencijalnoj upotrebi tehnologije u svim administrativnim funkcijama u Seulu, kao što su upravljanje javnim prevozom i upravljanje električnom energijom, vodom i gasom.

Hankyoreh je izvestio da se očekuje da se Seulova Blokčein inicijativa uvede u aprilu ove godine.

Na kraju, Park je komentarisao i striktnu politiku korejske vlade u vezi sa kriptovalutama, ukazujući na mogućnost slobodnijeg regulatornog okruženja u budućnosti:

"Poslednji put kada je Ministarstvo pravde najavilo regulatorne mere, naišli su na veliki otpor, a vlada je dugo razmišljala kako dalje. Prvo, zadatak lokalne vlade je da stvori slučajeve i modele. Ako vlada u Seulu izda određene propise, moći će učiniti model slobodnijim."

U novembru 2017. godine, Metropolitanska vlada u Seulu najavila je saradnju sa Samsung SDS-om u cilju izrade plana informativne strategije za gradske inovacije zasnovane na blokčeinu u gradu Seulu do 2022. godine, usmeravajući se na blagostanje, javnu sigurnost i transport. Projekat ima za cilj i povećanje transparentnosti za državne službe.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić