Velika bolnica u glavnom gradu Južne Koreje najavila je planove za pokretanje platforme zasnovane na blokčeinu čiji je cilj poboljšanje zdravstvenih usluga. Ovu vest je 17. marta objavio Daily Medi, korejski informativni centar o zdravstvu.

Prema objavi, projekat "Smart Hospital" zajednički su razvili korejsko Ministarstvo za nauku i ICT i Medicinski centar u Seulu i ima za cilj da poboljša tačnost podataka i smanji vreme obrade za pomenutu bolnicu. U članku se takođe navodi:

"Medicinski centar u Seulu će izgraditi automatizovanu, personalizovanu, integrisanu medicinsku informacionu platformu pružajući elektronsku dostavu recepta, izdavanje sertifikata i potraživanja osiguranja kroz sistem zasnovan na blokčeinu."

Projekat pametne bolnice je jedan od planova za razvoj javnih projekata koji se baziraju na blokčeinu 2019. godine, a koji je izdala Korejska agencija za internet i bezbednost, podorganizacija južnokorejskog Ministarstva nauke i informaciono-komunikacionih tehnologija, u decembru prošle godine, sa ciljem promovisanja implementacije blokčein tehnologije unutar domaće industrije.

Prema publikaciji, projekat pametne bolnice trebalo bi da počne u aprilu ove godine.

Kako je izvestio Cointelegraph 19. februara, vlada južnokorejske prestonice najavila je osnivanje "Seoul Innovation Growth Fund", sa ciljem da investira više od milijardu dolara u blokčein i finteh startapove do 2022. godine.

Još prošlog novembra, bolnica Myongji, još jedna velika južnokorejska bolnica u gradu Goiang, potpisala je Memorandum o razumevanju sa domaćom IT kompanijom o razvoju platforme za medicinske usluge, podržane blokčein tehnologijom, prema objavi Cointelegraph-a od 13. novembra.

 

Pripremio: Nikola Mosurović