Jiuan Vu i Majkri Zan, osnivači rudarske firme ‘Bitmain Technologies’ sa sedištem u Pekingu, su proslavili još jedan uspeh ove godine. Sequoia i IDG su obezbedili 50 miliona dolara za finansiranje inovativnih čipova za veštačku inteligenciju, prenosi Blumberg.

‘Bitmain Technologies’ je poznat po svojim operacijama u procesu rudarenja kriptovaluta i tvrdi da ih prema njihovoj proceni ima ‘milijarde’. U avgustu su procenjivali mogućnost javne inicijalne ponude, ali sada nije jasno da li mogu da nastave sa tim planovima pošto je Kina učinila ICO nezakonitim.

Bitmain upravlja ogromnim bitkoin rudnikom i obezbeđuje rudarsku snagu pojedincima i kompanijama. Ukupno, kompanija kontroliše 29% ukupne kompjuterske snage bitkoin mreže, uglavnom putem njihovog rudarskog pula - “Antpool-a”.

Bitmain će uz finansijsku podršku Sequoia-e i IDG-a moći da nastavi sa svojim projektom veštačke inteligencije. Predstojeća Bitmain-ova veštačka inteligencija, Sophon, će biti izazov i konkurencija drugim tehnološkim gigantima kao što su Google, AMD i Nvidia. Cilj Sophon-a je da obuči neuronske mreže koje se koriste u centrima podataka koji stalno primaju nove podatke. Cilj Bitmain-a je da pokrene sopstvenu veštačku inteligenciju do kraja 2017. godine.