Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije uputila je javni poziv na konsultacije u vezi regulacije kripto-imovinskih prava na vladinom sajtu 5. marta.

Proces javnih konsultacija je vezan za pitanja izdavanja, trgovine i potrebe za dodatnom regulacijom kripta i digitalnih tokena u Srbiji. Poziv je raspisan u saradnji sa Kabinetom predsednice vlade, Anom Brnabić, i trajaće nešto više od dva meseca - do 15. maja.

Upućen je svim osobama zainteresovanim za ovu temu, a pre svega stručnoj javnosti i onima koji već posluju u ovoj oblasti, s ciljem da izraze svoje stavove i sugestije i komentarišu predstavljenu analizu i preliminarne stavove Komisije.

Konsultativni proces je započet imajući u vidu značaj podrške razvoju digitalnih tehnologija, kao i potrebu da se osigura finansijska stabilnost i pravna sigurnost u transakcijama sa kripto-imovinskim pravima, a pre svega dodatna zaštita investitora.

Od Ana Brnabić se očekuje da uvede decentralizaciju u Srbiji. Tokom njenog ekspozea u Skupštini u junu 2017, blokčein i DLT su pomenuti nekoliko puta kao deo četvrte industrijske revolucije:

“...Sa četvrtom industrijskom odnosno digitalnom revolucijom mi imamo šansu da nadoknadimo zaostajanje i uhvatimo priključak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno će promeniti naše živote. Ona je neminovna i nezaustavljiva. Samo pobednička društva idu u susret promenama, ne zaziru od njih. Ja duboko verujem da je Srbija spremna da predvodi ceo region…”

Komisija je 5. februara izdala upozorenje investitorima da su kripto-imovinska prava uglavnom neregulisana, da je njihova vrednost izuzetno nestabilna i da je ulaganje u ova prava povezano sa velikim brojem rizika.

Krajem 2017. godine, kada je cena bitkoina ludački skakala, Narodna banka Srbije (NBS) je upozorila trgovce da budu svesni rizika. Iz NBS su naveli:

“Virtuelne valute i bitkoin, kao jedna od najpoznatijih, nisu zakonski regulisani u Republici Srbiji i ne mogu se smatrati sredstvom plaćanja”.

NBS je zatražila od Ministarstva finansija dodatni komentar. Međutim, Ministarstvo nije reagovalo tim povodom.