Korejska agencija za internet i bezbednost (KISA) tvrdi da sajber kriminalci u Severnoj Koreji intezivno pojačavaju svoje napade na korisnike digitalnih valuta i servisne provajdere u Južnoj Koreji. Agencija je navela da su hakeri, takođe, ciljali kompanije u zemlji koje se bave kriptovalutama.

Sudeći po izveštaju od sredine novembra 2017, KISA je zapazila 370% povećanja hakerskih napada u 2017. u odnosu brojke iz 2016. godine. Ovi napadi pokazuju da su hakeri bili veoma uporni u svojim namerama da ometaju svakodnevno poslovanje kompanija, ukradu novac i što više ukaljaju sliku o digitalnim valutama.

Kriptovalute poput bitkoina, pokazale su se kao savršeno oruđe za sajber kriminalce.

Druge važne stavke izveštaja KISA

Bazirano na izveštaju KISA, od januara do septembra u Južnoj Koreji je zabeleženo 5.366 napada. Smatra se da su trenutni zategnuti odnosi između dve zemalje jedan od glavnih razloga za inteziviranje malicioznih napada na južnokorejske ustanove.

Ovo naročito primećujemo u julu i avgustu, kada  je hakerski softver otkriven u više zatvorenih  sistema mnogih južnokorejskih bitkoin menjačnica.

Sudeći prema podacima agencije, očekuje se da će napadi na servis provajdere bitkoina i druge onlajn servise biti intezivirani u bliskoj budućnosti, osim ako se ne pokrene strateška akcija kako bi se onemogućili sledeći napadi. Ovaj stav agencije je zasnovan na reputaciji severnokorejskih hakera koji su proteklih godina pokretali pogubne napade na južnokorejsku infrastrukturu.

Kontinuirano prisustvo hakerskih grupa sponzorisanih od strane Severne Koreje će, takođe, dodatno pogoršati situaciju. Zbog ovakvih događaja,  građani i kompanije Južne Koreje trebalo bi da shvate ovu pretnju ozbiljnije i da sarađuju sa vladom da bi ih sprečili.


 

Pripremio: Bojan Zečević