Akcije banke za kriptovalute koja je u vlasništvu Majka Novogratza su pale 20% posle izlaska na veliku kanadsku berzu u sredu 1. avgusta, prenosi CNBC.

Posle početne cene od 2,75 kanadskih dolara (oko 2,11 dolara) po akciji, akcije Galaxy Digital LP padaju 20% u prvih pola sata trgovanja. Akcije padaju do cene od 1,98 kanadskih dolara (1,52 dolara) 1. avgusta, prema CNBC-u.

Galaxy Digital LP trguje pod imenom “Galaxy Digital Holdings LTD” pod skraćenicom GLXY. Ime dobija po njenom osnivaču, bivšem partneru u Goldman Sachs-u i velikom poborniku kriptovaluta Majku Novogratzu koji se odlučio na izlazak na berzu uz pomoć takozvanog “obrnutog preuzimanja”.

Obzirom da kompanija nije imala finansijske izveštaje za prethodne dve godine koji su potrebni za registraciju IPO-a u Americi. Novogratz je kupio kanadski kripto startap Coin Capital, koji je posle spojio sa već registrovanom firmom na kanadskoj berzi (TSX) Bradmer Pharmaceuticals, prenosi CNBC.

TSX je najveća berza u Kanadi i treća najveća berza u Severnoj Americi po kapitalu, prateći Njujoršku berzu (NYSE) I NASDAQ.

Kao što je Cointelegraph prethodno preneo, Galaxy je na početku prodavao akcije po ceni od 5 kanadskih dolara (3,80 dolara) u privatnoj prodaji u januaru, nekoliko nedelja pošto je BTC dostigao najveću cenu od 20.000 dolara u decembru 2017.

Pre dobijanja dozvole za izlazak na berzu, kanadski regulatori su podvrgli kompaniju strogim proverama i odložili izlazak sa aprila na avgust. Tokom ovog perioda cene kriptovaluta su opale i bitkoin je u jednom trenutku pao na nivo od ispod 6.000 dolara.

Krajem juna, Galaxy Digital je izdao prvi izveštaj za prvi kvartal 2018. u kome piše da je zabeležen gubitak od 134 miliona dolara i 85,5 miliona dolara neostvarenog gubitka na kriptovalutama.


 

Pripremio: Stevan Kostić