Osnivanje blokčein fonda preduzetnog kapitala za kineski grad Šenžen sa kapitalom od 500 milina juana (oko 79 miliona dolara) bilo je najavljeno na Blockchain Expo-u održanom u gradu, prenose lokalni medij Sohu 22. aprila.

U objavi na Kineskoj elektronskoj trgovačkoj asocijaciji, koja je bila domaćin Expo-a, se navodi da će investicioni fond Shenzhen Angel Investment Guidance, sa kapitalom od skoro 8 milijardi dolara, doprineti sa 40%.

Fondom će upravljati Donghai i Star Capital, dva investiciona fonda pod kontrolom Državnog saveta za nadzor i upravljanje državnom imovinom (SASAC).

Sohu izveštava da će tehnologija blokčein inicirana od strane Kineske akademije nauka i Shenzhen Instituta za inovacije i razvoj, prikupiti više od 100 blokčein projekata.

Ranije u aprilu, u kineskom gradu Hangžu pokrenut je 1,6 milijardi dolara vredan američki blokčein fond za otvaranje blokčein industrijskog parka Hangžu. Xiongan Global Blockchain Innovation fond 30% svog finansiranja pokriva uz pomoć Vlade Distrikta Juhang.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić