Kina: Šenžen podržava projekat City Blockchain sa 79 miliona dolara

Osnivanje blokčein fonda preduzetnog kapitala za kineski grad Šenžen sa kapitalom od 500 milina juana (oko 79 miliona dolara) bilo je najavljeno na Blockchain Expo-u održanom u gradu, prenose lokalni medij Sohu 22. aprila.

U objavi na Kineskoj elektronskoj trgovačkoj asocijaciji, koja je bila domaćin Expo-a, se navodi da će investicioni fond Shenzhen Angel Investment Guidance, sa kapitalom od skoro 8 milijardi dolara, doprineti sa 40%.

Fondom će upravljati Donghai i Star Capital, dva investiciona fonda pod kontrolom Državnog saveta za nadzor i upravljanje državnom imovinom (SASAC).

Sohu izveštava da će tehnologija blokčein inicirana od strane Kineske akademije nauka i Shenzhen Instituta za inovacije i razvoj, prikupiti više od 100 blokčein projekata.

Ranije u aprilu, u kineskom gradu Hangžu pokrenut je 1,6 milijardi dolara vredan američki blokčein fond za otvaranje blokčein industrijskog parka Hangžu. Xiongan Global Blockchain Innovation fond 30% svog finansiranja pokriva uz pomoć Vlade Distrikta Juhang.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić