U subotu, 24. novembra, servis za kupovinu i prodaju kriptovaluta ECD postaviće automat (ATM) za kriptovalute, tačnije za kupovinu i prodaju bitkoina (BTC) i lajtkoina (LTC) u šoping centru Stadion, navode iz ECD kompanije.

Tržni centar Stadion postaje prvi ‘crypto-friendly’ šoping centar u Srbiji zahvaljujući saradnji sa kompanijom ECD, koja je već postavila sa svojim partnerima osam automata u zemlji - u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

“Na ovaj način ECD kompanija zajedno sa svojim partnerom TC Stadion, nastavlja u svojoj težnji da približi sugrađanima kripto svet. Još jedan ovakav automat je novi korak u tom smeru, s obzirom da je glavna karakteristika automata jednostavnost obavljanja transakcija”, kaže Marko Matanović iz kompanije ECD.

U regionu, a naročito u svetu, ovakvi događaji kojima se širi svest o kriptovalutama postaju sve učestaliji. Ovo potvrđuje i podatak da se na taritoriji koju pokriva Cointelegraph Balkans nalazi 30 kripto automata, i to: 12 u Sloveniji, 5 u Hrvatskoj, 2 u Bugarskoj, 1 u Bosni i Hercegovini, 4 u južnoj srpskoj pokrajini i 8 u Srbiji.

Šta predstavlja kripto ATM?

Zbog velike popularnosti bitkoina, često se kripto automati nazivaju bitkoin automatima ili ATM-ovima. Mogu pružati opcije kupovine i prodaje i drugih kriptovaluta pored bitkoina. Kripto ATM je uređaj koji je povezan sa internetom i nakon ubacivanja gotovine u aparat, u zamenu se dobija odgovarajuća količina izabrane kriptovalute. Kupljene kriptovalute se šalju na korisnikovu kripto adresu. Isti pravac, ali suprotan smer postoji kada korisnik želi da proda kriptovalutu u zamenu za keš. Osnovna prednost kripto automata je što omogućavaju korisniku lak i brz način obavljanja transakcija, bez obzira da li se radi o želji da se dođe u posed kriptovaluta ili da se iste prodaju.