Simens je pokazao interes za usvajanje rešenja baziranih na blokčeinu, naročito u transportnoj industriji, navodi se u izveštaju Forbsa od 15. jula.

Prema navodima Andreasa Kinda, vodećeg rukovodioca za visokotehnološku bezbednost i blokčein u korporaciji Simens, Simens se trudi da ugradi blokčein tehnologiju u automobile preko Simens Mobiliti - jedna od Simensovih podružnica.

Prema podacima sa “Enterprise CarShare” sajta, karšering (carsharing) se navodno odnosi na korišćenje ili iznajmljivanje automobila u kratkom vremenskom periodu. Kao popularan primer, u izveštaju se navodi usluga iznajmljivanja Zipcar.

Jednan problem u vezi sa ovim sistemom, kako navodi Kind, jeste sa povezanim karticama za punjenje goriva, koje omogućavaju ljudima koji iznajmljuju auto da dopune gas. Međutim, korišćenje kartice podleže određenom broju ograničenja za krajnjeg korisnika kao što su: karticu mogu koristiti samo na određenim stanicama i ponekad ih ukradu. Kind je rekao da veruje da bi se ova vrsta tehnologije mogla poboljšati putem blokčein rešenja: 

“Ne samo da je to nezgodno za vozače, to je nezgodno za kompanije jer se kartice za punjenje goriva ukradu [i] ine se prodaju na internetu [...] To je primer gde, u industrijskom kontekstu, trebate nešto, tehnologiju, koja okuplja različite učesnike koji [ne] u potpunosti veruju jedni drugima [...] Baš to je mesto gde blokčein može dodati vrednosti.”

Simens takođe razmatra druge oblasti u sektoru transporta za primenu blokčein rešenja. Simensova “Korporativna tehnologija” je navodno predstavila moguće rešenje za blokčein za pametno parkiranje zasnovano na blokčeinu na Boš konferenciji 2019. godine.

Prema izveštaju, Simens razmatra slučajeve upotrebe blokčeina za lanac snabdevanja i proizvodnju. Simens je očigledno sklon korišćenju blokčeina sa kontrolom pristupa, međutim, kompanija je još uvek u fazi testiranja i otkrivanja i još uvek izveštava o održivosti različitih slučajeva upotrebe.

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, kompanija Grand View Research je ukazala da je blokčein digitalna tehnologija koja pokreće rast tržišta u sektoru globalnih transportnih sistema upravljanja (TMS). Delimično, zahvaljujući blokčeinu i drugim tehnološkim inovacijama, za TMS tržište se predviđa da će do 2025. godine dostići 198,82 milijarde dolara, uz godišnju stopu rasta od 16,2%.