Dve energetske divizije nemačkog tehnološkog giganta Simens pridružile su se energetskoj platformi na bazi blokčein tehnologije za promociju korišćenja decentralizovanih tehnologija u sektoru, navodi se u saopštenju za medije objavljenom u sredu, 21. novembra.

Prema rečima iz Simensa, odeljenja za upravljanje energijom i proizvodnju električne energije su u partnerstvu sa platformom Energy Web Foundation (EVF) otvorenog koda sa, osnovanom 2017. godine radi elaboriranja regulatornih, operativnih i tržišnih rešenja za energetski sektor.

Simensovi zvaničnici veruju da će blokčein tehnologija  pomoći u povećanju interoperabilnosti u toj oblasti, povezujući potrošače sa proizvođačima energije i mrežnim operaterima, piše u saopštenju. Štaviše, tehnologija bi mogla pomoći povećanju efikasnosti energetskih sistema i omogućiti nove oblike finansiranja projekata.

U saopštenju se takođe navodi da Simens već koristi blokčein u pratnji rešenja za mikro mrežu za optimizaciju kontrole potrošnje energije. Na primer, 2016. godine nemačka firma sarađivala je sa američkim startapom 'LO3 Energy' za razvoj mikro mreža koje omogućavaju lokalnu trgovinu između potrošača energije i proizvođača na blokčein platformi. Rešenje je ispitano u jednoj od opština u Njujorku, Bruklinu, gde je omogućeno da vraćaju višak električne energije u lokalnu mrežu i primaju isplate od svojih potrošača.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, podružnica kompanije, Siemens Financial Services (SFS), u avgustu je učestvovala u blokčein pilot programu za bankarske garancije korišćenjem R3 Corda tehnologije, koju je pokrenula multinacionalna bankarska i finansijska kompanija UCK Standard Chartered (SC).

Blokčein aktivno testiraju glavni akteri energetske industrije u različitim zemljama. Na primer, glavna singapurska komunalna kompanija SP Group, koja pruža prenos električne energije i gasa u zemlji, pokrenula je blokčein tržište za trgovinu solarnom energijom. Takođe u Aziji, najveći snabdevač Južne Koreje KEPCO će koristiti blokčein i  druga inovativna energetska rešenja za razvoj ekološke mikro mreže.

 

Pripremila: Majda Petrović