Cena bitkoina (BTC) odleteće na 100.000 dolara u narednoj godini, izjavio je osnivač zloglasnog darknet tržišta Silk Road.

U seriji blogova 10. decembra, Ros Ulbriht - osnivač sada propalog anonimnog tržišta Silk Road - predvideo je da će cena BTC-a 2020. dostići 100.000 dolara. Blogovi su objavljeni na osnovu pisama koje je napisao u zatvoru, koristeći tip tržišne analize poznate kao Elliott Wave Theory.

Ulbriht je tvrdio da je moguće izvršiti takvu analizu čak i bez poznavanja svakodnevnih kretanja cena bitkoina i opšteg stanja na tržištu. Da bi prognozirao uspone i padove u ciklusima finansijskog tržišta, Ulbriht je prepoznao krajnosti u psihologiji investitora. U pogledu bitkoina, navodno emocije investitora igraju značajniju ulogu za razliku od tradicionalnih tržišta.

S tim u vezi, cena bitkoina mogla bi se veštački povećati očekivanjima investitora u kombinaciji sa psihologijom mase i pozitivnom petljom povratnih informacija o optimizmu kupaca.

Igrači u industriji predviđaju BTC cene

Neki drugi igrači iz industrije takođe su predvideli kretanja cena bitkoina u narednoj godini. Izvori su za Cointelegraph rekli da Endi Čeng, šef operacija u OKEx berzi, misli da bi bitkoin mogao da skoči iznad 14000 dolara u 2020. godini. Prema Čengu, prihvatanje ETF-a bitkoina u Sjedinjenim Državama moglo bi da bude katalizator rasta cena.

Robert Bidls, predsednik blokčein kompanije Monarch, navodno sugeriše da bi prepolovljenje bitkoina u maju moglo da podstakne rast cene na 11.000 dolara oko tog trenutka. „Dalje bih se usudio da kažem da će bitkoin u narednih 5 godina dostići vrednost od dva miliona dolara po novčiću, ukoliko ga glavni dev tim ne uništi slučajno iznutra“, dodao je Bidls.

Mastermajnd Silk Road-a

Radeći pod pseudonimom „Dread Pirate Roberts“, Ulbriht je bio mastermajnd koji stoji iza Silk Road-a koji je korisnicima omogućio kupovinu i prodaju bilo čega, bez obzira da li je legalno. Iako je na ovom sajtu navedeno oružje, ukradeni podaci o kreditnim karticama, kao i legalni proizvodi, nezakonita droga bila je daleko najčešća na listi.

Silk Road je počeo koristiti Tor, mrežni softver koji se koristi za pristup darknetu i bitkoin eskrou za prikrivanje identiteta kupca i prodavca i njihove aktivnosti. Ulbriht je uhapšen i osuđen na doživotni zatvor u 2015. godini, osuđen zbog pranja novca i pomaganja u distribuciji droge, hakovanja računara i prevara, između ostalih optužbi.

Ranije u decembru, Tim Drejper, jedan od najuspešnijih investitora na svetu, pozvao je na oslobađanje Ulbrihta.