Singapore Airlines (SIA), singapurska aviokompanija je pokrenula sopstveni lojalti digitalni novčanik koji koristi tehnologiju blokčeina, objavljeno je 24. jula. Softver su razvili Majkrosoft i ‘KPMG Digital Village’, prema saopštenju za medije.

Novi novčanik - nazvan "KrisPay", nakon SIA lojalti programa "KrisFlyer", pretvara preletene milje u digitalizovane "KrisPay milje" koje se mogu koristiti za kupovinu na malo putem mobilne aplikacije.

Kao minimum za trošak, korisnici novčanika mogu potrošiti 15 KrisPay milja (ekvivalentno oko 0,73 dolara) da bi napravili ili nadoknadili kupovinu na prodajnom mestu za hranu i piće, benzin, tretmane kozmetike i druge proizvode iz izabranih prodavnica.

Prema saopštenju iz SIA-e, KrisPay milje su prihvaćene od stane 18 trgovaca na ostrvu, dok će u budućnosti više trgovaca biti dodato na platformu.

Kako je izveštavao Cointelegraph, SIA je prvi put uspešno testirala proof-of-concept konsenzus mehanizam za svoj blokčein lojalti novčanik još u februaru.

U međuvremenu američki tehnološki gigant Majkrosoft, ubrzano je ulagao u blokčein tehnologiju i među prvima  implementirao “van lanca” protokol na bazi itirijuma od strane svoje klaud filijale, ‘Microsoft Azure’, prošlog leta.

Firma je u februaru ove godine najavila planove za integraciju decentralizovanih ličnih dokumenata  zasnovanih na blokčeinu u svoju aplikaciju ‘Microsoft Authenticator’, a ‘Azure’ je u maju zvanično najavio objavljivanje blokčein servis aplikacije, ‘Azure Blockchain Workbench’.

Nedavno je Majkrosoft radio na integraciji blokčeina i veštačke inteligencije (AI) za rešenja za upravljanje lancima snabdevanja, kao i partnerstvo sa dve velike azijske tehnološke kompanije na blokčein platformi za preduzeća.


 

Pripremio: Nikola Tasić