Singapurska centralna banka je saopštila da ponovo razmatra regulativu za kriptovalute, koja se pojavila kako bi izmenila prethodne komentare o "fleksibilnom" pristupu, izvestio je Reuters 1. marta.

U jednom delu govora zamenik izvršnog direktora Monetarne uprave Singapura (MAS) Ong Čong Ti navodi "procenu" o mogućim novim propisima za kriptovalute u gradu-državi.

"Mi procenjujemo da li su potrebne dodatne regulative za zaštitu investitora", izjavio je.

Poslednji komentari potpredsednika vlade Singapura Tarmana Šanmugaratnama su u suprotnosti sa onima koje je početkom februara 2018. godine izjavio u parlamentu da "nema sistematskih briga o riziku" koji predstavlja fenomen u bankarskom sektoru ili široj ekonomiji.

Dok je Šanmugaratnam dodao da vlasti i dalje "bliže proučavaju" bitkoin i pripadajuću imovinu, Šanmugaratnam nije spomenuo da je regulativa na vidiku.

Nedelju dana kasnije, sredinom februara, šef službe za finansijske tehnologije u MAS-u Sopnendu Mohanti je u intervjuu za CNBC izjavio da je spekulativna aktivnost trgovaca predstavljala pretnju kriptovalutama u celini, dodajući da se MAS nada da će pronaći "slučaj upotrebe [...] na duže staze" za blokčein tehnologiju.

Kao što je Cointelegraph objavio prošle nedelje, Singapur ostaje jedno od najfleksibilnijih okruženja za preduzeća u sferi blokčeina i kriptovaluta.

Singapurski pristup je čak uticao na klub ljubitelja vlade, sa predlagačima zakona iz Kazahstana koji su javno izrazili svoju želju da prate trend Singapura u razvoju blokčein propisa u globalu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović