Centralna banka Singapura objavila je da je potpisala ugovor sa više velikih imena kako bi olakšala poravnanja digitalnih sredstava, navodi se u sopštenju za medije 24 avgusta.

Kao partneri tekuće šeme za integraciju blokčein projekta Ubin, Monetarna uprava Singapura (MAS) je ostvarila partnerstvo sa Singapurskom berzom (SGX) kao i sa Delloitte, Nasdaq i Anquan sarađujući na implementaciji i ostvarenju ovog projekta.

Zajedno, partneri će kreirati "Delivery versus Payment (DvP)... sposobnost za poravnanja tokenizovanih sredstava preko različitih blokčein platformi", s tim što će poslednja tri navedena entiteta delovati kao tehnički partneri.

"Ova inicijativa uspostaviće blokčein tehnologiju za efikasno povezivanje prenosa sredstava i prenosa hartija od vrednosti i eliminisaće rizik kupaca i prodavaca DvP procesom" - naveo je Tinku Gupta, šef odseka za tehnologiju u SGX-u, a zatim i dodao:

"Ovo je zajednička inovacija koja okuplja više partnera kako bi se ostvarile realne mogućnosti od kojih će ekosistem svakako imati koristi."

MAS je nastavio da preduzima pozitivne korake u kreairanju kripto-pijateljske atmosfere za kripto jurisdikciju u Singapuru, izražavajući oprezni optimizam o budućoj tehnologiji, a istovremeno hvaleći novi blokčein projekat Ubin, na kojem je rađeno još od 2016 godine.

U februaru, šef finteha u organizaciji, Sopnendu Mohanti je naveo da očekuje da vidi "stvarni uticaj" inicijative u 2020 godini.

"Blokčein tehnologija radikalno transformiše način na koji se danas vrše finansijske transakcije, a sposobnost da se neprestano vrše transakcije putem blokčeina otvara svet novih poslovnih mogućnosti" - dodao je on u međuvremenu o DvP planovima.

"Uključivanje tri istaknuta partnera u tehnologiji naglašava komercijalni interes da to postane realnost".

 

Pripremio: Bojan Zečević