Kripto berza sa sedištem u Singapuru, DragonEx, obavestio je svoje korisnike da se desio hakerski napad, navodi se u zvaničnoj objavi na Telegram kanalu berze 25. marta.

Incident - koji je opisan kao “napad od strane hakera”, koji je doveo do transfera i krađe “imovine korisnika kao i platforme,” navodno se desilo 24. marta i odmah je primećeno od strane berze. Administrator berze je obavestio korisnike da:

“Deo imovine je vraćen nazad, pokušavamo najbolje što možemo da vratimo nazad svu ukradenu imovinu. Nekoliko pravnih administracija je obavešteno o ovom slučaju sajber kriminala, uključujući Estoniju, Tajland, Singapur, Hongkong itd. Sarađujemo sa policijom na istraživanju. Sve usluge platforme biće ugašene i tačan iznos izgubljenih sredstava biće objavljen u roku od nedelju dana.”

Administrator dodaje da kada su u pitanju gubici korisnika, “DragonEx će preuzeti potpunu odgovornost, šta god da se desi.” U vreme pisanja, količina ukradenih kripto sredstava ostaje nepoznata.

Drugi administrator je upozorio korisnike da zvanična DragonEx usluga za tehničku podršku nikada neće tražiti informacije poput “šifre, verifikacioni kod mejla, GA kod, SMS kod i privatni kljuć za transfer.” Objava takođe savetuje opreznost protiv sumnjivih komunikacionih kanala i pružila je detalje sa kontaktima za korisnike koji traže zvaničnu podršku u vezi čuvanja privatnih podataka.

U drugoj objavi 26. marta, administrator berze je izdao novo obaveštenje na Telegram kanalu, gde je identifikovano 20 novčanika za koje se veruje da su primili ukradena sredstva. Svaka adresa sadrži jedinstvenu kriptovalutu - odnosno 20 adresa za 20 različitih kriptovaluta - među kojima postoje bitkoin (BTC), itirijum (ETH), EOS, ripl (XRP) i lajtkoin (LTC) adrese, kao i brojni ostali veći i manji altkoini.

Nova objava apeluje na korisnike Telegram kanala, navodeći:

“Mi ozbiljno tražimo pomoć od svih naših kolega berze i drugih snaga sektora, molimo vas da nam pomognete sa istragom i praćenjem sredstava, kako bi ih zamrzli i zaustavili tok imovine.”

Dok kripto zajednica očekuje vesti sa daljim detaljima DragonEx haka, Novozelandska berza Cryptopia - koja je izgubila 16 miliona dolara u haku sredinom januara ove godine - nedavno je nastavila sa trgovinom 40 kripto parova.

Prema podacima sa CoinMarketCap, transakcije na DragonEx iznose 187 miliona dolara u poslednjih 24 sata.


Pripremio: Marko Mihajlović