Singapurska centralna banka je 24. maja navela da je izdala upozorenje o usklađenosti za  osam kripto berzi u vezi sa usaglašavanjem sa zakonima o hartijama od vrednosti i naredila obustavu izdavanja ICO tokena.

U saopštenju za medije, Monetarna uprava Singapura (MAS) ponovila je da operateri u gradu-državi "moraju biti odgovorni za usklađenost sa svim relevantnim zakonima."

Upozorenja nastavljaju da stižu od strane vlasti ove godine, dok Singapur cilja da obezbedi dozvole, ali i regulisano okruženje za blokčein i kripto poslovanje.

"Broj berzi digitalnih token i ponude digitalnih tokena u Singapuru se povećao" - naveo je pomoćnik direktora za tržišta kapitala MAS-a Li Bon Ngiap i dodao:

"Ne vidimo potrebu da ih ograničimo ili zabranimo ako imaju “ispravno poslovanje". Ali ako bilo koja berza digitalnih tokena, izdavaoc ili posrednik krši naše zakone o hartijama od vrednosti, MAS će preduzeti čvrste i odlučne korake povodom toga."

U saopštenju za medije se ne navode imena berzi ili ICO izdavaoca koji su umešani.

Praksa trgovanja digitalnim tokenima koji mogu predstavljati hartije od vrednosti pod različitim jurisdikcijama - ali bez zvanične dozvole za to - postala je česta pojava od 2017. godine i nadolazećeg ICO talasa.

Regulatori širom sveta, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama su više puta upozoravali na potrebu pridržavanja postojećih zakona, a nastavljaju ujedno da deluju protiv onih aktera koji to ne učine.

 

Pripremio: Bojan Zečević