Singapurska finteh asocijacija (SFA) i Finteh asocijacija Japana (FAJ) potpisale su Memorandum o razumevanju (MOU) kako bi sarađivale na razvoju finteha, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije objavljenom u ponedeljak, 26. marta.

U saopštenju se navodi da će sporazum "podići profil japanske finteh industrije i promovisati Singapur kao destinaciju za japanske firme u širem delu Azije".

Memorandum o razumevanju zvanično je potpisan 13. marta na konferenciji "Money 20/20" u Aziji i proslavljen "Prijateljskom večeri i degustacijom sakea" u Singapuru.

Čija Hok Lai, predsednik SFA, rekao je da novo partnerstvo može pomoći da se “premosti jaz između dve finteh zajednice u Singapuru i Japanu.” Natali Šioraj Fleming, zamenica predsedavajućeg FAJ-a, prenela je njegovo mišljenje tako što je napisala da FAJ “gleda napred ka rastućoj sinergiji između naših tržišta kroz dublje odnose sa singapurskom finteh zajednicom.”

U saopštenju se navodi da je Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) ažurirala zakonodavstvo koje promoviše saradnju između banaka i "nebankovnih finteh kompanija" i da Monetarna asocijacija Singapura (MAS) ima finteh inovacije kao "srž [njihovih] strategija razvoja”.

Takođe na Money 20/20, Singapurska centralna banka je govorila o svojoj posvećenosti u korišćenju blokčein tehnologija za međunarodna plaćanja.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić