SP grupa, vodeća korporacija za prenos električne energije i gasa u Singapuru, pokrenula je tržište sertifikata o obnovljivoj energiji (REC) na blokčeinu, objavila je kompanija u saopštenju za javnost u ponedeljak, 29. oktobra.

Platforma je predstavljena na ASEAN Energy Business forumu održanom ove nedelje u Singapuru. U saopštenju se navodi da SP grupa planira da koristi blokčein kako bi pomogla kompaniji da poveća transparentnost i efikasnost. Samjuel Tan, glavni digitalni referent korporacije, dalje objašnjava:

"Zahvaljujući blokčein tehnologiji, omogućavamo kompanijama da lako i sigurno kupuju sertifikate za obnovljive izvore energije, pomažući im da ostvare zelenije poslovne operacije i ispunjavaju ciljeve održivosti."

Tržište će podržati lokalne i međunarodne REC sertifikate - dokumente koji služe kao dokaz da je određena količina električne energije proizvedena od strane solarnih baterija. Prvi ugovori su već potpisani sa globalnim investitorima za nekretnine CDL i multinacionalnom bankarskom korporacijom DBS Bank. Tri prodavca solarne energije - Cleantech Solar Asia, LIS Energy Solutions i Katoen Natie Singapore - takođe se pridružuju tržištu.

Singapur nije nov u kreiranju blokčein rešenja za električnu energiju. Kako je Cointelegraph izvestio početkom oktobra, najavljeni su planovi za decentralizovanu peer-to-peer (P2P) električnu mrežu  koju pokreće SkyLedger. Platforma će, prema izveštajima, omogućiti građanima da proizvode i trguju obnovljivom energijom.

Decentralizovane platforme se široko koriste za proizvodnju i trgovinu solarne energije. U februaru je američka država Njujork razvila Microgrid projekat za domaćinstva koja žele kupovati i prodavati električnu energiju proizvedenu od solarnih panela. A u septembru, australijski gigant Vicinity u vezi sa nekretninama objavio je da će probati rešenja za blokčein u okviru svog programa za solarnu energiju od 75 miliona dolara, testirajući ga kako bi nabavio tržni centar sa obnovljivom energijom.

 

Pripremio: Nikola Tasić