Singapurske vlasti podigle su optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog promovisanja kripto multi-level marketinške šeme OneCoin, što je prvi takav slučaj u ovoj državi, prenosi loklani portal Business Times 10. aprila.

Dvojica muškaraca, koji nisu imenovani, navodno su učestvovali u aktivnostima koje uključuju uključivanje podružnice za promoviranje OneCoin-a, kao i prijavljivanje novih članova i preuzimanje investicija u zamenu za obrazovne kurseve i OneCoin tokene.

Ovaj slučaj je poslednji koji je pogodio OneCoin, koji je uspeo da posluje nekoliko godina i prikupio ogromne investicije pre nego što su njena dva bugarska osnivača optužena u martu od strane američkih nadležnih organa.

"Promotivni tokeni bi se mogli koristiti za ‘rudarenje’ OneCoin-a", navodi Business Times u saopštenju Odeljenja za komercijalne poslove singapurske policije. Dalje se nastavlja:

„Učesnici koji su doveli nove učesnike takođe podležu pod Zakon o zabrani multi-level marketinških i piramidalnih prodajnih šema.“

Centralna banka Singapura, Monetarna uprava Singapura (MAS), prethodno je ubacila OneCoin na svoju Listu upozorenja za investitore, direktorijum entiteta za koje se smatra da obmanjuju javnost.

Razne vlade širom sveta su izdale upozorenja protiv OneCoin-a, savetujući korisnicima da ne komuniciraju sa bilo kojim agentom koji je povezan sa šemom.

Jedan od dva osnivača, Ruja Ignatova, ostaje na slobodi nakon optužnice od strane SAD-a.