Monetarna uprava Singapura (MAS) upozorila je javnost na navodnu prevaru u kojoj se tvrdi da je vlada zvanično usvojila kripto, navodi se u zvaničnoj izjavi 29. Januara.

MAS, koji je i centralna banka Singapura kao i finansijski regulator zemlje, piše da se prevarantska šema širi preko veb stranica koje nude kripto investicije koristeći lažne podatke koji se pripisuju vladi.

Prevarantske internet stranice navodno tvrde da Singapur usvaja pojedinu kriptovalutu kao svoj službeni novac i traži od korisnika da daju lične finansijske podatke kako bi kupili kripto na ekskluzivnoj osnovi.

Osim što je izvestio o novoj kripto prevari, MAS je ponovo upozorio javnost na izjavu o problemima pri ulaganju u kripto ili digitalne tokene, naglašavajući da su takve investicije povezane sa visokim rizikom.

Pored toga, odgovorni organ za kripto regulaciju je istakao više preporuka objavljenih od 2017. godine, uključujući i najnoviju koja je objavljena u decembru prošle godine.

Prošle nedelje, MAS je zabranio lokalnom ICO projektu da sprovodi STO u Singapuru, navodeći da svi STO moraju poštovati zakone o hartijama od vrednosti ove zemlje i da moraju da se registruju u MAS-u.

Nedavno je Malteška agencija za finansijske usluge izdala upozorenje protiv navodne globalne prevarantske šeme pod nazivom “Bitcoin Revolution”. Ova kripto prevara predstavlja klasičnu šemu i operiše preko vebsajta the-bitcoinrevolution.org.

 

Pripremio: Marko Mihajlović