Kompanija Golden Gate Ventures iz Singapura pokreće fond od 10 miliona dolara za ulaganja u kompanije za blokčein i kriptovalute, objavio je Rojters 10. augusta.

Golden Gate Ventures (GGV), jedna od vodećih investicionih kompanija u jugoistočnoj Aziji, investiraće u kompanije u ranoj fazi, uključujući berze kriptovaluta, pružaoce bezbednosnih usluga i startape putem LuneX Ventures fonda.

Lokalna tehnološka medijska platforma e27 izveštava da je fond pokrenut kroz saradnju između GGV-a i Kenrika Drajkoningena, bivšeg šefa za razvoj GGV-a. Drajkoningen je izjavio za e27 da LuneX Ventures ima "pet do deset spremnih investicija", napominjući da su se prvo finansijski obavezali singapurskoj berzi Sparrow Exchange.

Drajkoningen je takođe pohvalio blokčein, nazivajući ga "fundamentalnom tehnologijom koja je u rangu sa Internetom, ili iznad njega u pogledu potencijalnih promena", dodajući:

"Trenutno su procene sišle na razumnije nivoe, a industrija prelazi sa pionira ka novim korisnicima, što je odlično vreme da se počne sa ulaganjem."

U junu, firma za privatni i investicioni kapital Union Square Ventures (USV) objavila je da ima planove da ulaže u blokčein i kriptovalute u narednih 10 godina, ali neće uspostaviti poseban fond.

Ranije ove sedmice, ogromna komercijalna državna Banka Kine objavila je svoje planove za povećanje svojih ulaganja u istraživanje i razvoj blokčeina i finansijskih tehnologija, koristeći oko 1% godišnjih prihoda banke.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić